Nyíregyháza

2021.08.14. 20:00

A pazarlás ellen küzdenek

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évente 8300 tonna élelmet ment meg.

MI

A mindennapi munka mellett időszakos programokkal is segít az egyesület

Fotó: nemadomfel.hu

A környezetet is védik, hiszen az ételek nem kerülnek a szemétbe. Évente 8300 tonna megmentett étel, 250 ezer támogatott rászoruló – ez számokban a

Magyar Élelmiszerbank Egyesület éves tevékenysége, de a munkájuk túlmutat a mezei adatokon.

Az egyesület jelentős mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a 16 éves fennállása alatt 50 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg és juttatott el oda, ahol nagy szükség van rá. Nagygyörgy András, az egyesület munkatársa elmondta, a munkájukkal a környezetet is védik, hiszen az ételek nem kerülnek a szemétbe.

Elképesztő mérföldkőhöz érkezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület: a 16 éves fennállása alatt megmentett, és a rászorulókhoz eljuttatott élelmiszerek összértéke júliusban elérte az 50 milliárd forintot.

Az egyesület minden évben több százezer rászorulónak nyújt segítséget, és országos hálózatát is folyamatosan bővíti, hogy az adományok minél gyorsabban eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Az egyesület tevékenységéről és a jövőbeni tervekről Nagygyörgy András külsőkapcsolatok-igazgató mesélt lapunknak.

Százezreknek segítenek

Elmondta, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ötlete egy Franciaországban élő édesanyától származott, aki hazatérve mesélt a férjének arról, mennyire jól működik az élelmiszergyűjtés rendszere. Ennek alapja, hogy az áruházakból a nap végén nem a kukába, hanem karitatív szervezetekhez juttatják az élelmet.

– A hazai kezdeményezéshez körül kellett járni az élelmiszer-biztonsági, jogi szabályokat, s megteremteni a logisztikát. Kezdetben nagyobb élelmiszergyártókkal, és -forgalmazókkal működtünk együtt, és nagyobb beragadt készleteket mentettünk. A kezdeti eseti felajánlásoktól jutottunk el a nagyobb projektekig, s 2014-től indult el a ma is alkalmazott gyűjtési forma. Az áruházakból mentjük az élelmet minden nap, a munkatársak válogatják ki az esztétikai hibás vagy lejáratközeli termékeket. Ezekért a hálózatunk tagjai, a karitatív szervezetek mennek el, és jellemzően még aznap eljuttatják a régiójukban élő rászorulókhoz. Ez egy óriási folyamat, sokan vesznek benne részt, az áruházak munkatársai képzést is kapnak, de az egyes lépéseket közösen dolgozzuk ki – mutatta be a rendszer működését Nagygyörgy András, akitől azt is megtudtuk, a munkatársak találkoznak a rászorulók képviselőivel, vagy az őket ellátó szakemberekkel, így személyesebb az elvégzett munka.

– Ma már 450 partnerünk van, az ő segítségükkel 250 ezer rászorulót érünk el egy évben, és legalább 150 ezerre tehető azok száma, akiket havonta vagy még sűrűbben támogatunk. Az olyan időszakos programokkal, mint a karácsony környéki gyűjtésünk vagy a nyári táborok szervezőinek segítése, további 100 ezer emberhez jutunk el. Évente 8300 tonnányi élelmiszert mentünk meg, ami naponta 22 tonna – ez a mennyiség a szemétben végezné – hívta fel a figyelmet a külsőkapcsolatok-igazgató.

Országos hálózat és hatékonyság

A rászorulók támogatása mellett a környezetet is védi az egyesület munkája, hiszen több felmérés is rámutatott, hogy a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok 10 százaléka az élelmiszer-feleslegekhez köthető.

– Ezeket megtermelték, elkészítették, becsomagolták, elszállították, de nem fogyasztották el, s az elégetésük vagy lebomlásuk óriási szén-dioxid-lábnyommal jár.

– Nem csupán egy csoportot támogatunk, ugyanis gyermek­otthonokba, családok átmeneti otthonába, idősgondozással foglalkozó szervezetekhez, hajléktalanszállókba és lakhatási gondokkal küzdőkhöz is eljutnak az adományaink. A kidolgozott rendszerünk hatékonyságát mutatja, hogy ezer forintnyi adományból 30 ezer forintnyi élelmiszert adunk a rászorulóknak: az élelmet ingyen fogadjuk, vesszük át, és adjuk tovább, és csak a raktározás, szállítás és a minőségbiztosítás költségeit kell fedezni – tudatta Nagygyörgy András, majd hangsúlyozta, az egyesület országos hálózata folyamatosan bővül, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24 karitatív szervezettel állnak kapcsolatban, és 12 ezer rászoruló emberhez jutnak el naponta.

– Hamarosan már nemcsak az áruházakból, hanem az éttermekből is menthetünk élelmiszert. Elsősorban elkészített ételekről lesz szó, de nagy odafigyelést igényelnek az előkészületek, mivel a már felszolgált vagy kiporciózott ételeket természetesen nem szállítjuk el. Sok kérdést kell még körüljárnunk, de már megtettük az első lépéseket – tájékoztatott Nagygyörgy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában