Kelet-retró

2021.08.14. 08:00

Amikor három napig volt egy halott csecsemő a nyíregyházi nővérszállás szekrényében

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. augusztus 14., szombat

A tiszaszalkai rádiós pásztor

Ha az idegen valamilyen újság iránt érdeklődik Tiszaszalkán, másodiknak, de harmadiknak feltétlen rádiós pásztort említik, hogy Zsigó István, a legelőre járó háztáji szarvasmarhagulya őrzője „bizony ennyire együtt van a korral„. Táskarádiót hord magával naponta a jószágok mellett.

A további érdeklődésre még elmondják – egy kis szúrásképpen -, azóta pontosan hajt reggelenként. A rádió nem téveszti az időt. Azért vette a kézben tartható masinát, mert unta magát a legelőn. Ember a jószágok mellett, ugyan mit is kezdhet? Csak felnézegethet az égre, s ha nem borús az idő, a nap állásáról tájékozhatja magát: hány óra lehet. Ha meg borús az ég, a hasa ”figyelmeztetheti„ az ebéd idejére.

Zsigó Istvánnak havonta kijön 2500 forint keresete, felesége van, gyerek nincs. ”Miért ne engedjem meg magamnak, hogy ne járjak a legelőre egyedül?„ – fogalmazott az első érdeklődőknek, közben a feltűnően tartott táskarádióra mutatott. ”Ki mondhatja azt, hogy csak a flaszterra való az ilyen?!„

1981. augusztus 14., péntek

Három napig volt a halott csecsemő a nyíregyházi nővérszállás egyik szekrényében

Minden normális embert alaposan felháborító bűncselekmény miatt ítélte el a Nyíregyházi Megyei Bíróság B. I. 19 éves nyíregyházi lakost: megölte saját gyermekét. B. I. gyermekkora óta állami gondozásban volt, intézetben nevelkedett, de szorgalmas, jó magaviseletű lány volt és elvégezte az egészségügyi szakközépiskolát. Érettségi után a megyei kórház gyermektüdőosztályán talált munkát magának, ápolónő lett.

Tavaly júniusban megismerkedett egy nyíregyházi fiatalemberrel és szoros kapcsolat alakult ki köztük. Még három hónap sem telt el az ismeretség kezdete óta, B. I. rájött, hogy terhes. Ahelyett, hogy a bizottsághoz fordult volna, kihordta gyermekét, de terhességét szobatársai és munkatársai előtt is titokban tartotta, terhességi tanácsadásra sem járt.

A szülés napja április 17-én érkezett el. B. I. a nővérszálláson feküdt le aludni, s éjfél körül jelentkeztek a szülési fájdalmak. Hogy szenvedését senki ne hallja meg, kiment a folyosói WC-be, s rövid idő múlva egy érett fiúgyermeket szült a kagylóba. Egy ideig nem nyúlt a gyermekhez, s ez elegendő volt ahhoz, hogy meghaljon.

Ezután egy törülközőbe csavarta a halott csecsemőt, majd betette táskájába és szekrényébe rakta. Három napig volt a halott csecsemő a nővérszállás egyik szekrényében, amikor B. I. kivitte Sóstóra és bedobta a tóba. A csecsemő hulláját április 23-án fogták ki.

B. I. a szülés után is tagadta munkahelyén, hogy korábban terhes lett volna, de a szülészeti osztályon megvizsgálták és fény derült a bűncselekmény elkövetésére. A Nyíregyházi Megyei Bíróság emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek B. I.-t és két év, hat hónapi szabadságvesztést szabott ki rá, mellékbüntetésül két évre eltiltotta a közügyektől. A szabadságvesztést börtönben kell letölteni. Az ítélet jogerős.

Tűz Jándon – gyertyával ijesztgette a pókokat a padláson

Kis kárt okozó, ám jelentős tanulsággal bíró tűzeset volt szerdán Jándon. Egy Rákóczi utcai ház padlásán gyertyával ijesztgette a pókokat egy idős férfi. A tüzet a jándi és a vásárosnaményi tűzoltók oltották el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában