viharszezon

2021.08.07. 20:00

Amit a vihar miatt ki kellett vágni, azt jó célra használják fel

Tiszavasváriban az erős szél és eső újabb károkat okozott.

bm, ko

Forrás: Nyírvv

Több mázsában, de inkább tíz mázsákban mérhető azoknak a kidőlt fáknak és leszakadt faágaknak a mennyisége, amelyek a vasárnapi vihar tombolásának nem tudtak ellenállni. Sokakban merült fel a kérdés, mi lesz a fával, hogyan lehet hasznosítani. Körképünkben erre kerestük a választ.

– Próbáljuk valamennyire a kárt enyhíteni, azt azonban megsaccolni sem tudjuk, súlyban mennyi fát kellett eltávolítani, kivágni a gergelyiugornyai üdülőterületen, ahol végigsöpört a vihar – mondta lapunk érdeklődésére Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere kifejtette, napokig tartott, mire a fákat feldarabolták. – Ezek egy részét azok kapták meg, akiknek a háza, ingatlana sérült meg, jutott belőle azoknak is, akik önkéntesként részt vettek a kárelhárításban, valamint beszállítottunk ebből a Vitka Kft. telephelyére, hogy a téli hideg időszakban tüzelőanyagként kioszthassuk a rászoruló családoknak. A nagyon apró gallyakból és falevelekből pedig komposzt készül – sorolta a településvezető, aki elmondta: még mindig vannak olyan fák, amelyek fennakadtak egy másikon, ezek eltávolítása hosszabb időt és komolyabb szervezést igényel, ezeket táblákkal is jelzik.

Mulcs lesz belőle

A múlt vasárnapi viharban a megyeszékhelyen kidőlt fák feldarabolását és elszállítását folyamatosan végzi a NyírVV Nonprofit Kft.

– A fákat a városüzemeltetés szakemberei először legallyaz­zák, majd a törzset a helyszínen felaprítják, és a Tüzér utcai telephelyünkre szállítják. Ezt a kitermelt famennyiséget a téli időszakban szociális tűzifaként használjuk fel – tudtuk meg Petróné Nyisztor Erikától. Az összegyűjtött, levágott ágakat a helyszínen ledarálják, és mulcs lesz belőlük.

– A mulcs értékes, tápanyagban gazdag, rendkívül hatékony talajtakaró anyag, mely nedvességzáró és jelentősen csökkenti a gyomosodást. A talajtakarót a nyíregyházi Csárda utcai (volt) hulladéklerakó rekultivációs területén – ahol korábban 16 és fél hektár terület kármentesítése valósulhatott meg – hasznosítják újra – tájékoztatott a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. marketingcsoport-vezetője.

Több száz milliós kár

Tiszavasváriban egyelőre nem az a kérdés, hogy mi lesz a vasárnapi viharban kidőlt fákkal. Ugyanis a sportcsarnok befóliázott tetőszerkezetét rongálta meg ismét a csütörtök esti eső és az erős szél.

– A küzdőtér újra teljesen elázott, a kárelhárításon péntek reggel kezdtek el dolgozni a szakemberek – tájékoztatta szerkesztőségünket Szőke Zoltán, a település polgármestere. Mint ismert, a múlt hét vasárnap óriási vihar söpört végig Tiszavasvárin, az orkánerejű szél letépte a sportcsarnok tetőszerkezetének egy részét, amit nagy nehezen, speciális alpintechnikával sikerült befóliázni a hét közepére. Jelenleg azon dolgoznak, hogy megvédjék az épületet, ugyanis ha a csütörtöki után jön egy újabb nagy mennyiségű csapadék, az már a szigetélésben is kárt okozna. Valószínűleg nem lesz elég a sérült, mintegy 50 négyzetméternyi területet helyreállítani a tetőn, felmérik a károkat, mérlegelik le kell-e az egészet cserélni.

– Több száz milliós károkról beszélünk. A héten a megyei kormánymegbízott, Román István is járt a helyszínen, támogatásáról biztosított minket. A várost egyébként majdnem ugyanabban a sávban támadta a szélsőséges időjárás csütörtökön, mint vasárnap. Akkor összességében 40 helyszínen kellett beavatkozni, közintézményeknél, magánlakosoknál, valamint közterületeken. Kidőlt fákhoz, villanyoszlopokhoz, sérült tetőszerkezetekhez siettünk. A romok eltakarítását nem fejeztük be teljesen, sőt pénteken is befutott egy-két bejelentés kidőlt, meghasadt fákról. A helyszíneken ha szükséges, a katasztrófavédelem segítségét kérjük, egyébként a közmunkások is bekapcsolódtak a károk felszámolásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában