Agrometeorológia

2021.08.23. 16:40

Az aszály még tovább súlyosbodott

A sokéves átlag feletti tartományba tért vissza a hőmérséklet augusztus második hetére.

km

A külön összegek sora novemberben bizonyosan folytatódik

Forrás: MW-Illusztráció

Fotó: Dunántúli Napló

A fokozatos melegedés mellé az időszak elején és legvégén érkezett némi csapadék – közölte legújabb agrometeorológiai elemzésében a Debreceni Egyetem MÉK Precíziós Növényter­mesztési K+F Szolgáltató Központ.

Hajnali felfrissülés

A Nyugat-Európa-szerte hűvösebb, csapadékos időt okozó ciklonrendszer előoldalán ismét megerősödött a szubtrópusi területekről forró levegőt szállító légpálya, így térségünkbe visszatért a kánikula. Az elmúlt hét első napja sokfelé záporokkal, heves zivatarokkal indult, a szélviharokkal érkező hűvösebb levegőben mérsékelt maradt a nappali felmelegedés.

A továbbiakban egyre többfelé érte el a hőmérséklet csúcsértéke a 30 fokot, majd a hét végére többfelé mérhettünk 35 foknál is melegebbet. A már jelentősen hosszabbodó éjszakáknak köszönhetően a hajnali órák 12–17 fokos hőmérséklete mindenütt frissülést hozott, a meleg így jóval kevésbé hatott terhelően az élő szervezetekre. Az időszak középhőmérséklete 1-2 fokkal már ismét az 1991–2020-as középérték felett alakult, különösen a déli tájakon volt magas a hőségnapok száma, valamint arrafelé fordult elő egy-egy forró nap.

Szaporodó kártevők

A meleg, jobbára száraz időben ismét kedveztek a környezeti feltételek a rovarkártevők szaporodásának és táplálkozásának. A poloskák szívogatása egyre nagyobb területen és egyre többféle kultúrában okozott károkat, sokfelé jelentős még mindig a kukoricabogár, az atkák és egyes gyümölcsmolyok kártétele. A dísznövényeinken és erdeinkben, parkjainkban károsító csipkéspoloskák szaporodása ugyancsak rendkívül gyors, kiugróan nagy egyedszámú populációjuk részben az idei meleg nyárnak köszönhetően volt képes hetek alatt súlyos károkat okozni a faállományokban.

A megye nyugati és északi tájain kevésbé okoz gondot a csapadék hiánya, de általánosan elmondható, hogy az 1 méter mélységű szelvény vízdeficitje nagy területen nőtt 120-130 mm fölé. A csapadék egyenlőtlen területi eloszlása miatt a közepesen vízigényes kultúrákban is létfontosságú maradhat a rendszeres öntözés a térségben.

A középtávú kilátások szerint még többszöri felmelegedéssel számolhatunk, s a nyár hátralévő részében nagyobbrészt a sokévi átlag feletti hőmérséklet várható.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában