Nyíregyháza

2021.08.09. 11:30

Drága az augusztus a családoknak – Ennyibe kerülhet a tanszerek beszerzése

A tankönyvek ingyenesek.

CsA, KO

A Kiss család közösen vásárolta meg Áron tanszereit a Leporelló Papírszaküzletben

Fotó: Sipeki Péter

– A közép-árkategóriájú tanszereket keressük a boltokban, de van, amit megörökölnek egymástól a lányaim, a kisebbik most megy első osztályba, a nagyobbik ötödikbe. Tavaly 18-20 ezer forintból kihoztuk a felszerelést, iskolatáska nélkül, köztudottan ez a legdrágább tétel a kasszánál – mondta el Szabóné Novák Zsuzsa.

Hozzátette, ahol 2-3 gyerek iskolás, ott mélyen a zsebbe nyúlnak a családok.

– Nagy segítség, ha az elsősöknek bevásárlólistát állít össze az iskola, hogy ne költsünk felesleges dolgokra.

Jómagam híve vagyok a saját készítésű holmiknak, én varrtam a lányom tornazsákját néhány éve, és máig kiváló állapotú.

– A készülődésnek van egyfajta iskolakezdésre hangoló hatása, ezért mi is nézelődünk, és akár már a hó elején vásárolunk a gyereknek tetsző tanszereket.

Pénteken sem unatkoztak a nyíregyházi Leporelló Papírszaküzlet dolgozói – az év egyik legforgalmasabb időszaka számukra a szeptemberi iskolakezdést megelőző néhány hét.

– Sok-sok feladat elé néznek azok a szülők, akiknek most lesz első osztályos a gyermeke. Először is meg kell vásárolniuk azokat a tanszereket és -eszközöket, melyekre az iskolában szükség lesz. Aki még korábban nem csinált ilyet, annak nincs könnyű dolga, de sokat segíthet az intézményektől kapott lista – árulta el elöljáróban Csalami István. A Nyír-Pen Kft. tulajdonos-ügyvezetője hozzátette, ilyenkor a legtöbben arra kíváncsiak, hogy ez mennyibe fog neki kerül. Nos, a válasz egyszerű: mindenkinek a saját pénztárcája határozza meg, meddig mehet el az árak terén.

Nem sokkal, de drágább

– Mindenből létezik olyan, ami még megfelel az igényeknek, és olyan is, ami exkluzívabb, drágább. Ettől függetlenül a tanév eleji bevásárlás valószínűleg megterheli a családi büdzsét. A legnagyobb kiadás mindig az iskolatáska és az ahhoz tartozó kellékek, de szerencsére ezeket nem kell megvenni minden ősszel. Ha nem unja meg a gyermek a mintáját, akkor két-három évig használhatja. Egyre többen választanak táskát a gyermek egészségét szem előtt tartva. Ma már vannak mindössze 95 dekás modellek – tehát nem önmagától nehéz az iskolatáska, hanem attól, ami belekerül – jegyezte meg mosolyogva Csalami István.

A tapasztalatok alapján 10–20 ezer forintból megúszható a tanszerek beszerzése, míg táskával együtt ez az összeg elérheti a 40–50 ezer forintot is.

– Az idősebb gyerekek esetében már megvan a kellő rutin, önállóan választják ki, hogy mire van szükségük, a szülőknek „csak” fizetniük kell. A végösszeg az igényektől és a lehetőségektől függően változik.

Kérdésünkre, hogy mennyivel emelkedtek az árak az elmúlt évekhez képest, a Leporelló tulajdonosa elmondta: ők már több mint fél évvel ezelőtt megrendelték az iskolakezdéskor kelendő termékeket. Ezek valamivel drágábbak ugyan, de alapvetően nincs akkora áremelkedés, mint amekkoráról az emberek beszélnek.

Digitális oktatásra számít

Timándi Tímea három lánya még iskolás, Luca szeptemberben az ötödik, Kincső a tizedik osztályt kezdi, míg Kíra végzős lesz a nyíregyházi Eötvös-gyakorlóban. Az édesanya szerint kevésbé megterhelő a tanévkezdés a pandémia miatt, mint normál időszakban.

– Már tavaly sem vittem túlzásba a bevásárlást, és az idén is csak a legszükségesebbeket veszem meg egyelőre, ugyanis arra számítok, hogy a járvány negyedik hulláma miatt visszaállunk az online oktatásra.

– Hiszek abban, hogy meg kell fizetni a minőséget, legyen szó táskáról, füzetről, írószerekről és digitális eszközökről. Lehet, hogy drágább a sima spirálfüzetnél a tűzött, de azzal, hogy vastagabb, kevesebb kell belőle, nem beszélve arról, hogy a gyerekek akár egész évben egy helyre tudnak jegyze­telni – mutatott rá Tímea, aki egyelőre a tervezésnél tart, a vásárlásig még nem jutott el.

Szeptember végi szalagavató

– Luca most lesz felső tagozatos, kaptunk listát az iskolából, azt mindenképpen beszerezzük. Táska talán nem kell senkinek, de ha mégis, odafigyelünk arra, hogy ne csak jól nézzen ki, ergonómiailag is legyen megfelelő. A nagyobbaknak már nincsenek különösebb igényei, a kicsi szokott belebolondulni egy-egy mesefigurába vagy felkapott mintába. Úgy vagyok vele, hogy mivel évekig használja például ugyanazt a tolltartót, megveszem neki. Persze, erre a gyártók is számítanak, sokszor nagyon elszállnak az árakkal – jegyezte meg az édesanya, aki az előző őszi beszerző körutat megúszta 40 ezer forintból, s ebben az évben sem számít nagyobb végszámlára. Hibátlanul működnek a lányok digitális tanuláshoz szükséges eszközei, úgyhogy egyelőre erre sem kell költeni.

– Lesz kiadásunk bőven, szeptember végén szalagavató, ami ugyan nem olcsó mulatság. Remélem, nem szól közbe a Covid, és még megtartják az ünnepséget.


Egy új tablet is kerül a tolltartó és a füzetek mellé

– Egy új tabletet szeretnék venni a régi ütött-kopott eszköz helyett a kislányomnak, minden bizonnyal ez lesz a legnagyobb kiadásom az iskolakezdés előtt. Az elmúlt két tanévben több hónapon át digitálisan tanultak otthon a gyerekek. Hogy szükséges lesz-e újra osztályteremnek berendezni a gyerekszobát? Majd kiderül..., inkább felkészülünk erre az eshetőségre is – mondta el lapunknak egy nyíregyházi édesanya.

Megtudtuk, kislánya negyedik osztályba megy, általában augusztus végén „szemlézik”, mi minden maradt meg tavalyról: ceruzák, füzetek, tárolók, vízfesték, tempera, és a még használható – sokszor felbontatlan – taneszközöket mindössze átpakolják majd a fiókból az iskolatáskába.

– Az elmúlt években a tanév elején füzetcsomagot kaptak az alsós diákok a nyíregyházi önkormányzattól, mi egyházi iskolába járunk, ahol a fenntartó is megajándékozta őket iskolakezdéskor, így egész „készleteket” halmoztunk fel az évek során. Persze annál nagyobb öröm nincs, amikor a gyerekek betódulnak a tanszerüzletbe, és a trendi cuccok között válogatnak, így nem veszem el a kislányomtól ezt az örömet, így természetesen az idén is vásárolhat magának néhány divatos tanszert, bármit, ami megtetszik neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában