Várják az adományokat

2021.08.10. 17:18

Egy kenyéren vagyunk!

Megyénkben hat gyűjtőponton várják még a felajánlásokat.

MTI, TG

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szentelte meg a búzaszemeket

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

A Magyarok Kenyere program 2011-ben Pécsről indult, s ma már szimbolikus jelentősége és konkrét produktuma van: tíz évvel ezelőtt 10 tonna gabona gyűlt össze, az idei kezdeményezés során már több mint 1100 tonna jött össze. – A program keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága is gyűjti a búzát. A felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztjuk szét a rászoruló honfitársainkat segítő megyei és a határon túli szervezeteknek – árulta el lapunknak Rácz

Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, s még hozzátette: – A hat megyei gyűjtőponton még három hétig várjuk a búzát. Az is lehet tenni, a falugazdászok

eljuttatják a kamarának az adományokat.

Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban felajánlott búzát pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása 2011-ben Pécsről indult, s ma már szimbolikus jelentősége mellett tényleges súlya, konkrét produktuma van. Tíz évvel ezelőtt 10 tonna gabona gyűlt össze, mára már több mint 1100 tonna, amiből csaknem 700 tonna liszt készülhet. Ez jut el mintegy hatszáz civil szervezet közreműködésével rászoruló gyermekekhez, családokhoz, idős emberekhez.

Az idei tavaszi időjárás nem kedvezett a gabonáknak, a meleg, száraz időben pedig sok helyen a vártnál korábban beérett a búza, az árpa és a rozs, a termés mennyisége és minősége az ország egyes területein vegyesen alakult. Az őszi búza hozama ugyanakkor történelmi rekordot döntött, az anyaországi termelők 846 ezer hektárról több mint 5 millió tonna őszi búzát takarítottak be.

Kiemelt figyelem

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az ópusztaszeri összeöntésen elmondta, a kormány kiemelt figyelmet fordít a gazdatársadalomra és a vidékre. Az elmúlt három évben az uniós közös agrárpolitika reformjáról szóló egyeztetések során mindvégig következetesen és határozottan képviselte a magyar gazdák érdekeit, s a tárgyalások eredményesen zárultak. Emellett a kormány történelmi döntést hozva a Vidékfejlesztési Program hazai társfinanszírozását az eddigi 17,5-ről 80 százalékra emelte, minden korábbinál több forrást biztosítva ezzel a hazai mezőgazdaságnak. Az előző ciklushoz képest háromszor nagyobb összeg, 4265 milliárd forint fordítható a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére a 2027-ig tartó támogatási időszakban – összegzett az államtitkár.

A rendezvényen a nyíregyházi születésű Papp Zsolt, a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke úgy fogalmazott: a program Kárpát-medencei sikertörténet, amely egyszerre szimbolizálja a szolidaritást és az egymás iránti felelősségvállalást.

Megyénkben az idén hat településen (a pontos helyszínek a cikk végén található keretes anyagban olvashatóak, a szerk.) adhatják le búzaadományaikat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodók.

– A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága is gyűjti a búzát a segítőkész adományozóktól. Az így felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztjuk majd szét a rászoruló honfitársainkat segítő szervezeteknek – árulta el lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki hozzátette, még legalább három hétig várják a gyűjtőpontokon a búzafelajánlásokat.

 

Gyűjtőpontok

Apagyi Sütőüzem Kft., Apagy, 0123/22. hrsz.; Vásárosnamény és Térsége Gazdakör, Ilk, Petőfi utca 52.; Vetőmag és Szárító Kft., Timár, Lehel u. 21.; ifj. Rácz Imre, Balkány, Dózsa György út 17.; id. Pethe István, Beregsurány, Árpád u. 77.; Bátortrade Kft., Nyírbátor, Árpád utca 156/a

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában