Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.09. 14:00

Élénkülő piac, borsos árú új otthonok

A tranzakciók száma átmenetileg csökkent, de nem torpant meg az érdeklődés a lakások iránt.

KO

Az új lakások aránya a lakáspiacon 2016 óta fokozatosan emelkedett

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Erőteljes, majd mérsékeltebb visszaeséssel reagált a Covid–19-járvány egymást követő hullámaira az ingatlanpiac. Az év első negyedévében újra élénkült a forgalom, és mind a használt, mind az új lakások ára országos átlagban 5,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentésében.

A hitelek felfelé hajtják a piacot

A forgalmi adatokra vonatkozó tendenciát megerősítette Horváth Sára, a nyíregyházi Balansz Ingatlanstúdió tulajdonosa is, aki elmondta, hogy az idén áprilisban folyamatosan emelkedett a megyeszékhelyen a lakásmegtekintések száma, bár a tranzakciók nem követték dinamikusan az érdeklődést.

Az adásvételek számában néhány százalék esést tapasztaltunk a világjárvány előtti időszakhoz képest, nagy zuhanás nincs, mert a lakástámogatási konstrukciók, hitelek továbbra is felfelé hajtják a piacot.

– A pénzintézeteknél folyamatos a kölcsönök igénylése és kihelyezése, sokan vásároltak ingatlant babaváró támogatással, vidéken pedig a falusi csok fékezte a forgalom visszaesését – mondta el Horváth Sára. A szakembertől megtudtuk, az árak nagyjából az előző évek szintjén maradtak. Legalábbis a használt lakásoknál robbanásszerű emelkedés nem volt jellemző. Vannak azonban olyan régiók és a főváros, ahol már nem meglepő, ha emelkedést mutatnak a statisztikák, ugyanis az ágazat 2014-től felfelé ível.

Házakat vettek vidéken

– A vevőknek az mindenképpen biztató, hogy az utóbbi hónapokban már alkudhatnak is egy keveset, jellemzően a használt lakások árából. A korábbi néhány százezer forintos helyett most akár egymilliót is elenged az eladó, természetesen az ingatlan elhelyezkedése, állapota, építési módja és építési éve sokat számít a tárgyalásnál.

Nyíregyházán a panelek adásvétele pörög inkább, a 45 négyzetméterestől a 80 négyzetméter alapterületű otthonokig minden kelendő.

– Húsz százalékkal gyorsabb a panelek forgási sebessége, mint a téglaépítésű lakásoké vagy a családi házaké, nyilvánvalóan az alacsonyabb árfekvés miatt. A használt panel- vagy téglalakások ára Nyíregyházán 350–470 ezer forint/négyzetméter­ ár között mozog jelenleg, ugyancsak építési módtól, elhelyezkedéstől és állapottól függően alakul az ár. Az új társasházakat és az új családi otthonokat tervezőasztalról értékesítik, a plafon most 800 ezer forint/négyzetméter. És nemcsak a fővárosban... – jegyezte meg a szakember, aki szerint láthatóan kezd szétválni az új és a használt ingatlanok piaca.

Megtudtuk, a falusi csokkal támogatott településekre szívesen költöznek a családok, úgy gondolják, hogy egy városi 70-80 négyzetméteres lakás áráért már kertes házat is vehetnek vidéken, ahol jóval nagyobb az életterük, mint egy belvárosi lakásban.

A családok mérlegelnek vásárlás előtt, sőt, mint azt Horváth Sára elmondta, alaposan végiggondolják döntésüket, pénzügyi helyzetüket, és szép számban kalkulálnak a kedvezményes hitelekkel is.


Folyamatos a drágulás

Az új lakások piacán a 2020. I. negyedévi kiugró, 8,6%-os áremelkedés után az év során lassult a növekedés, de a járványhullámok idején sem csökkentek az árak. Budapesten egy új lakás átlagosan 46 millió forintba került, ez 3 millió forinttal több, mint 2020-ban. Ugyanekkor a négyzetméterárak 14%-kal, 815 ezer forintra emelkedtek. A megyeszékhelyeken adták el az új lakások több mint egyharmadát, átlagosan 520 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 13%-kal drágábban, mint 2020-ban. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Győrben 550, Debrecenben 615, Nyíregyházán 417 ezer forintba került a lakások négyzetmétere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában