Nyíregyháza

2021.08.03. 17:30

Elsősorban szolgálat, nem munka

Ismét Pénzes Ilona tölti be a nyíregyházi Rotary Club elnöki tisztségét.

CsA

Kovács Krisztián (balról) és Pénzes Ilona a Rotary hazai kormányzójával, Németh Lászlóval | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Ahogy minden év júliusában új kormányzót választanak a Rotary International körzeteinek élére, úgy adják át tagtársuknak az elnöki posztot a városi klubok vezetői.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a nyíregyházi szervezet első embere jelenleg Pénzes Ilona, aki Kovács Krisztiántól vette át a stafétát. A leköszönő elnököt arra kértük, értékelje az elmúlt esztendőt, az újat pedig a terveiről faggattuk.

Mozgalmas, tartalmas év volt

– A legfiatalabb városi rotarys­taként tölthettem be az elnöki tisztséget tavaly. Hatalmas lelkesedéssel vágtam bele a munkába, ám a pandémia felülírta a terveimet: egyrészt ellehetetlenítette bizonyos projektek megvalósítását, másrészt viszont újakat hívott életre.

Ilyen volt az az adománygyűjtés, mely során hidat képezve többször is eljuttattuk a civilek és vállalkozók felajánlásait a megyei kórház Covid-osztályainak és a mentőszolgálatnak

– osztotta meg lapunkkal Kovács Krisztián.

Hozzátette: a hagyományostól eltérően, de a világjárvány ellenére is megrendezhették a szokásos programjaikat.

Kovács Krisztián (balról) és Pénzes Ilona a Rotary hazai kormányzójával, Németh Lászlóval | Fotó: Pusztai Sándor

– Szerencsére 2020-ban is meglátogathatta a rászoruló gyerekeket a Rotary Mikulása, és az integrált sportvetélkedőnk is sok kisiskolás arcára csalt mosolyt. Áprilisban a Robinson-dombon új sétányt avattunk, melynek két oldalán a nyíregyházi klub tagjainak támogatásával összesen harminc fát ültethettek el. Általános iskolás tagozatunk szorgalmas munkáját dicsérik azok a rajzfilmfigurákkal díszített hulladékgyűjtők, amiket az önkormányzat segítségével elhelyezhettünk a város frekventált pontjain.

– Több programunkkal is igyekeztünk elérni a nyíregyházi gyerekeket – folytatta a felsorolást a klub leköszönő elnöke –, ajándékot vittünk a Jósa András-kórház kis betegeinek, a vakok és gyengén látók megyei egyesületével közösen mesét olvastunk, és gyermeknap alkalmából jég­krémet osztottunk. Gondolván a középiskolásokra, ismét meghirdettük cserediákprogramunkat, azonban a koronavírus nem tette lehetővé a külföldi utazást, a tehetséges diákokat támogató Talentum Programunk azonban ezúttal is sikeres volt.

– A vírus miatt klubéletünk és baráti összejöveteleink a virtuális térbe szorultak, ennek ellenére úgy gondolom, hogy tagjaink és támogatóink segítségével, illetve a helyi önkormányzat támogatásával mozgalmas, tartalmas évet tudhatunk magunk mögött.

Többen többet segíthetnek

Pénzes Ilonának másodszor szavaztak bizalmat a városi klub tagjai, ugyanis 2007–2008-ban már megtapasztalhatta, mekkora felelősséggel jár a vezetői pozíció betöltése. Sőt, 2016-ban a világszervezet magyarországi kormányzója is volt.

– Ez egy szolgálat, aminek ismét örömmel teszek eleget – árulta el kérdésünkre, s megjegyezte: részletesen előkészítette az évét, minden taggal külön-külön találkozott, s kikérte a véleményüket a klubról, a körvonalazódó jótékonysági programokról, érdeklődött a személyes vállalásokról, és arról is, hogy szerintük kiket kellene támogatniuk. Jelenleg harmincan vannak, de folyamatosan azért dolgoznak, hogy új tagokkal bővüljön a „csapatuk”, hiszen tudják, minél többen vannak, annál több jót tehetnek.

– Nemrégiben meglátogatott minket az új kormányzó, Németh László, akit nagy örömmel fogadtunk. Felnőtt tagjaink mellett meghívtuk a találkozóra az earlyactos és interactos általános és középiskolásainkat, akikkel ebben az évben is szoros együttműködést tervezünk. A célunk, hogy folytassuk az évek óta népszerű programjainkat, és újraindítsuk azokat, amelyek a pandémia miatt megrekedtek.

Továbbra is támogatni szeretnénk a tehetséges fiatalokat, karácsonyi, húsvéti rendezvényeinkkel szintén a gyerekeket célozzuk meg elsősorban, hogy korán megtanulják, utánozhatatlan érzés másoknak örömet szerezni.

Kellemest a hasznossal

– Az idén a környezetvédelem hangsúlyos szerepet kap a nyíregyházi klubban: tagtársunk, dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója vezetésével előadásokat szervezünk és tartunk, de egyéni vállalásokkal is igyekszünk tenni a minket körülvevő világ megóvásáért. Jövő tavaszra szemétszedési akciót tervezünk a Sóstói-erdőben, közösen a városban élőkkel. Összekötjük a kellemest a hasznossal, hiszen megtisztítjuk a város tüdejét, közben pedig mesélünk nekik a klubról – árulta el Pénzes Ilona.

A nyíregyházi elnök szerint a legfontosabb azonban a járvány miatt kissé meggyengült közösség összekovácsolása, a közösségi élet felpezsdítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában