Cantemus

2021.08.19. 13:18

Énekszóval érkezett az adomány

– Viccesen azt szoktam mondani, hogy amikor nagyon ritkán a kórháznak be kell avatkoznia az életembe, akkor azt úgy élem meg, mint egy wellness-hétvégét. A legutóbbi hosszabbra sikerült, több mint három hétre, de az már nem volt vicces, hogy emberre is lebontva mekkora veszteségeket okozott a koronavírus-járvány – mondta a csütörtöki adományátadó sajtótájékoztatón Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy. Pontosan látta, milyen emberfeletti munkát végeznek az egészségügyi dolgozók, annak érdekében, hogy a betegek túléljék, túlélhessék a Covid okozta súlyos szövődményeket.

Fotó: Sipeki Péter

– Nagy pusztítást éreztünk abban a kérdésben is, hogy az emberek nem járhattak dolgozni, a gyerekek iskolába, énekelni pedig végképp nem volt szabad, s erre elment csaknem két évünk. Vártuk a feloldásokat, a szabadságunk egy részének visszanyerését, amihez szükség volt az oltásokra is, nem önmagunkért, hanem másokért – fogalmazott a Cantemus Kóruscsalád igazgató-karnagya, aki a XIII. Cantemus Kórusfesztivál és Mesterkurzus online rendezvénysorozatának teljes bevételét ajánlotta fel a Jósa András Oktatókórháznak a Covid-ellátás fejlesztése érdekében. – Örömmel mondjuk, hogy ez egy szép összeg, s akik adakoztak, jó szívvel tették. Éreztük a város lakosságának a támogatását – jegyezte meg a karnagy, s örömmel adta át – jelképesen, hiszen az összeget már átutalták a kórház alapítványának a számlájára – az 1 millió 185 ezer forintról szóló óriáscsekket dr. Szűcs Attilának.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója, az intenzív osztály osztályvezető főorvosa, az egészségügyi intézmény minden dolgozója nevében köszönte meg a felajánlást.

~ A Covid-járvány alapjaiban forgatta fel az életünket, még itt a kórházban sem tudtunk teljesen visszatérni a teljes, normális menetrendre, de dolgozunk rajta. Ahogy a korábbi, így ezt a mostani felajánlást is arra fordítjuk, hogy olyan gépeket, műszereket és eszközöket szerezzünk be, amelyek javítják a betegellátás színvonalát, a betegbiztonságot elsősorban a Covid-ellátásban, de olyan beszerzéseket támogatunk, amit akkor is tudunk használni, ha ez a nagyon komoly világjárvány véget ér, s egy influenzaszerű-betegséggé szelídül – jegyezte meg az orvosigazgató, aki kérdésünkre kifejtette: készülni kell rá, mert lesz 4. hullám.

– A fő kérdés az: milyen lesz? Nekünk abban tudnak az emberek a legtöbbet segíteni, ha most ebben a helyzetben minél többen beoltatják magukat. Nem zárkózhatunk be, a világ egy egységet képez, s a vírus ott tud mutálódni, ahol szinte szabadon tombolhat. A koronavírus-elleni védőoltás jelent arra garanciát, hogy a vírust, annak variánsait megfékezhessük, ettől függ, hogy hogyan fogunk ősszel élni, mi lesz az iskolákban, mi történik a művészetek világában. Egy társadalomban az egyén felelőssége megkerülhetetlen, és abban bízom, ha lesz is újabb hullám, nem éljük meg azt, hogy hét intenzív részlegünkön kelljen súlyos betegeket kezelnünk. Ehhez azonban elengedhetetlen az oltás felvétele – magyarázta dr. Szűcs Attila és Szabó Dénes is azt hangsúlyozta, nagyon fontos a gyerekek immunizálása is, fontos, hogy ők is minél többen és minél hamarabb megkapják a védőoltást.

A Cantemus kóruscsalád igazgatója elárulta, jövőre szeretnék megszervezni a XIV. kórusfesztiváljukat, ám ezt is az befolyásolja, hogy a világban hogyan halad majd az oltási program, de bíznak benne: sikerül megrendezniük.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában