Jegyzet

2021.08.13. 08:26

Felderítés

Noha cirógató az augusztusi napfény, meglehetősen borús a közeljövőkép.

Ladányi Tóth Lajos

Hullámokban előtörő tüsszentések, kellemetlen orrfacsarások markánsan jelzik: dübörög a parlagfűszezon. Milliókat gyötör az allergén hatású virágporáról hírhedtté vált Ambrosia, amit Carl von Linné svéd természettudós nevezett el Szent Ambrus milánói püspökről, a méhészek és a gyertyaöntők védőszentjéről. A túlérzékenységet előidéző növény azt üzeni: az ember és a természet sokáig harmonikusnak tűnő kapcsolatát valami megzavarta. Korunk egyik népbetegségévé nőtte ki magát a parlagfű, melynek magja akár 40 évig is csíraképes marad. Ilyentájt felerősödnek azok a magvas gondolatok, hogy hosszú távon cselekedni kellene ellene, ám a pollen okozta kínzó érzés nem múlik, legfeljebb enyhül.

Fotó: illusztráció / shutterstock

A parlagfű olyan szemet szúró tényezője mindennapjainknak, hogy meg kell tanulni vele elviselhetően együtt élni. Ahhoz, hogy derűt sugározzunk és e végeláthatatlan harcban ne a vesztesek oldalán álljunk, szakszerűen kapáljunk, gyomláljunk, kaszáljunk, legeltessünk, irtsunk, és a haza még néhány hullám után fényre derül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában