kutyatámadás

2021.08.31. 07:00

Brutális kutyatámadás – felelőtlen gazda okozhatott tragédiát

A tulajdonos felelőssége, hogy a kutyáját megnevelje, és ne hagyja megszökni.

VNA

Forrás: illusztráció/pixabay

Mint ahogyan arról a Szabolcs Online-on korábban beszámoltunk, a napokban Szentesen kutyatámadás áldozata lett egy férfi. A helyszíni szemle adatai szerint a halálát két, a közelben tartott nagy testű kutya harapásaitól származó sérülések okozhatták. Ha a vizsgálatok kimutatják, hogy valóban ezek a kutyák okozták a férfi halálát, a jogszabályok szerint mindkettőt elaltatják. Az állatok gazdájának felelősségét a rendőrség vizsgálja, az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

Kezelhető hajlam

– Az ilyen viselkedés eredhet fajtajellegből, de abból is, hogy a kutyát nem szocializálták kellően a különböző élethelyzetekhez és az emberekhez. Talán azelőtt még soha nem volt a kapun kívül, és nem tapasztalta meg, milyen a külvilág – mondta el lapunknak Mosolygó Sándor kutyatréner.

– Nem tudhatjuk, hogy ebben a helyzetben mi válthatta ki a támadást, de minden esetben a gazda felelőssége, hogy a kutyáit nevelje, az élethelyzetekhez szoktassa, és ne hagyja felügyelet nélkül. Egy birtokőrző ebnél a gazdának kell gondoskodnia arról, hogy ne tudjon kimászni, átmászni a kerítésen és odakint valakinek sérülést okozni.

https://szon.hu/kek-hirek/hazai-kek-hirek/ket-kutya-mart-halalra-egy-ferfit-egy-arokban-talaltak-a-holttestre-5323781/

A tréner arról is beszélt, hogy ebben az esetben tovább erősíthette a bajt, hogy egyszerre két kutya támadt, hiszen az állatok így egy falka tagjaiként egymás viselkedését erősítették. Hozzátette: az állat mindig jelez, mielőtt agresszívan lépne fel: először morog, aztán odakap, végül harap. Ezek alapján, ha a gazda időben észreveszi, hogy az eb hajlamos a támadásra, szakember bevonásával kezelhető és kordában tartható ez a viselkedés.

Minden helyzet más

– Nehéz megmondani, mit tudunk tenni, amikor agresszív, támadni készülő kutyával találkozunk, hiszen ez mindig a szituációtól és az ebtől függ – emelte ki Mosolygó Sándor.

– Egyes állatokat elriaszt, ha kiabálunk vagy csapkodunk feléjük, mások még jobban bedurvulnak. Bármennyire ösztönös reakció ilyenkor a futás, a támadásra hajlamos kutyáknál ez bekapcsolja a zsákmányszerző ösztönt, és az ember után fut, majd leteríti. Ilyen esetben úgy tudunk a legjobban védekezni, hogy ha a táskánkat a támadó kutya szájába nyomjuk, illetve ha van nálunk paprikaszpré, azzal lefújjuk az állatot.

Amikor idegen, agresszívnak tűnő ebbel találkozunk, álljunk meg határozottan, és várjuk meg, mit tesz: egyáltalán nem biztos, hogy oda akar jönni és megharapni minket

– fűzte hozzá a szakember.

– Ha nem lát bennünk veszélyforrást, valószínűleg otthagy minket. Egyszer kutyasétáltatás közben én is találkoztam egy támadó ebbel: mivel mindig van nálam jutalomfalat, azzal dobtam meg az állatot, és amíg evett, el tudtunk sétálni. Sajnos ez sem válik be minden esetben, hiszen ha egy kutyát őrző-védőnek neveltek, nem fogja érdekelni a jutalomfalat.

Felelősséggel jár

A tréner szerint nem szabad erőszakosnak felcímkézni egyik kutyafajtát sem, bár vannak olyanok – például a stafford­shire terrier, a németjuhász, a kaukázusi vagy a közép-ázsiai juhász –, melyeknél ösztönös az őrző-védő viselkedés. Egy jó szakember segítségével megtanítható az állat arra, hogy tudja, mikor kell „elővennie” ezt az énjét, és mikor kell kikapcsolnia, különböző foglalkozásokon pedig kiélheti ezeket az ösztönöket.

– Fontos, hogy amikor kutyát választunk, mindig nézzünk utána az adott fajtának – tette hozzá Mosolygó Sándor. – Ha valamilyen munkára tenyésztették, legyen az őrzés-védés, terelés vagy rágcsálóirtás, hordozni fogja magában az ezekhez szükséges tulajdonságokat. Érdemes ennek utánajárni, akár kikérni egy tréner véleményét. Ha pedig a gazda nem tud felelősen állatot tartani, inkább ne vegyen magához kutyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában