augusztus 20.

2021.08.20. 20:48

Folytatni kell István király művét

„Szent István király olyan szilárd alapokat rakott le, amelyre ma is lehet építkeznünk.„

Fotó: Dodó Ferenc

A tavaly indított tradíciót folytatva a Rózsakert Szabadtéri Színpadon tartották meg az augusztus 20-ai ünnepséget a szabolcsi megyeszékhelyen. A város zászlaját és a nemzeti trikolort a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái hozták fel a pódiumra. Bár ezek az emelkedett pillanatok elmaradhatatlan részei a városi hagyománynak, idén plusz jelentéssel bírt, hiszen ebben az évben Nyíregyháza díszpolgári címét dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kapta meg.

– Az államalapítás ünnepe minden évben arra biztat minket, hogy megvizsgáljuk, átgondoljuk országunk, és benne városunk életét – mondta el ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

– Most ezt sajnos egy világjárvány árnyékában kell megtennünk. Nehéz másfél éven vagyunk túl, és nem tagadhatjuk, hogy túl sok volt a veszteség és a próbatétel. Éppen ezért elismerés illet mindenkit, akinek része volt abban, hogy városuk működése, a szolgáltatások és az itt élők ellátása, a gyermekek tanítása folyamatos legyen. Köszönet jár a nyíregyháziaknak, akik szabálykövetőek voltak, és mindenki ott segített, ahol tudott.

– Szent István munkássága, annak társadalomformáló, tanító és erkölcsnemesítő hatásai nem vitathatóak – tette hozzá dr. Kovács Ferenc. – Célkitűzése a kereszténység elterjesztésére, diplomáciai és politikai sikerei, a béke megőrzésére irányuló törekvései mind hozzájárultak a sikeres államalapításhoz. Ezekre a szilárd alapokra bátran lehetett építkezni, ezekből a nemzet mindig erőt meríthetett, ez biztosította a magyarság fennmaradását, és sokszor a megpróbáltatások mellett ez nyújtott támaszt az újrakezdéshez, az újraépítéshez is. Amikor hagyatéka előtt tisztelgünk, méltatni kell a Kárpát-medence magyarságának azon nemzedékeit is, akik tovább építették az ő művét, és biztosították ezer esztendő folytonosságát – méltatta szent királyunkat a városvezető.

Nyíregyházi maradt

Az ünnepségen a hagyományokhoz hűen a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, majd átadták az idei Inczédy György Életmű-díjakat és a város díszpolgári címét.

– Bár itt születtem, nem tölthetem hosszú évtizedeket szülővárosomban, azonban lélekben és szívben mindig nyíregyházi maradtam – emelte ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter miután átvette és megköszönte a Nyíregyháza díszpolgára címet.

– Megtisztelő és megható számomra ez a kitüntetés. Azt szokták mondani, hogy egy katonának nincsenek meg a gyökerei, hiszen folyton járja az országot, a világot, és mindenütt megpróbál tenni valamit azért a településért, ahol éppen szolgál. Felfigyeltem a város jelmondatára, miszerint Nyíregyháza többet ad, ezzel pedig egyetértek, hiszen mindannyiunknak annyit adott ez a város és az ország, amennyit soha nem tudunk visszaadni. Amikor Szent István királyról beszélünk, az államalapításról és a nemzetünkről, akkor látni és érezni kell, hogy elődeinkhez hasonlóan nekünk is tenni kell a hazánkért, mert ez a dolgunk és kötelességünk – tette hozzá a miniszter.

Sikerült a rekord

A kitüntetések átadása után a Nyírség Táncegyüttes művészei léptek színpadra, műsorukban pedig eljárták a magyar verbunkot. A táncválasztás nem volt véletlen, hiszen az együttes egy online rekordkísérletben egy hónapig várta azokat a felvételeket, melyen profi és amatőr táncosok eljárják ezeket a lépéseket. Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke elmondta: 722 érvényes videót számoltak meg, és mivel egy-egy felvételen többen is szerepeltek, ezért több mit ezren állították fel ezt az új magyar rekordot.

– Ezt a táncot csak Szatmárban hívják magyar verbunknak. Bár a Kárpát-medence minden területén találkozhatunk vele különböző formákban, olyan, mint nálunk, sehol máshol nincs: igazi szabadságot tükröz – fűzte hozzá Demarcsek György. A Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője a rekord felállítását igazoló jegyzőkönyv mellett egy másik elismerést is átvehetett, hiszen a Nyírség Nemzetközi Táncfesztivál elnyerte az UNESCO tagszervezete, a CIOFF tanúsítványát, miszerint a rendezvény fontos szellemi- és kulturális örökségként helyet kapott a világ legszínvonalasabb néptáncfesztiváljai között. VNA

Az államalapítás ünnepén Nyíregyháza közgyűlése díszpolgári kitüntetést adományozott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, a Honvéd Vezérkar egykori főnökének, a város szülöttének.

A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely városi közgyűlése az idén is öt személynek ítélte oda az Inczédy György Életmű-díjat. Az elismerést átvehette Polgári Erika, a városi karitatív szervezetek rendszeres támogatója, a nyíregyházi székhelyű Natur Comfort Kft. alapítója, amely jellemzően hazánkban termesztett gyógynövényekből készített termékeket kínál, és számos munkahelyet teremtett.

A díjat megkapta még Máté Zoltán, aki harminc éve dolgozik magyar és történelem szakos pedagógusként Nyíregyházán, osztályfőnöki és igazgató-helyettesi feladatokat is vállalt, valamint húsz éven át Tanóra címmel vezetett ismeretterjesztő televíziós műsort és évekig volt a Rákóczi Szövetség városi elnöke.

A kitüntetést átvehette prof. dr. Kerekes Benedek, mezőgazdasági gépészmérnök és a Nyíregyházi Egyetem oktatója, számos sikeres tudományos kutatási és fejlesztési projekt vezetője, aki több évtizedes kimagasló felsőoktatási, kutatási és vezetői munkájával járult hozzá a város fejlődéséhez és nemzetközi hírnevének gyarapításához.

Az életműdíjat odaítélték dr. Takács Péternek, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Történettudományi Tanszékének adjunktusának, majd docensének, aki feldolgozta a Himnusz keletkezéstörténetét, a Kölcsey Társaság egyik megszervezője és ­egykori ügyvezető elnökhelyettese, a Periférián Alapítvány egyik alapítója.

Az elismeréssel jutalmazták Vasváry Zoltánné pedagógust, a Kis Vakond Tábor és Tanoda alapítóját, aki célul tűzte ki a kisiskolások képességének, tehetségének kibontakozásának segítését, valamint a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását tanulótársaikhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában