NAK

2021.08.24. 15:47

Fontos határidő közeleg!

A kárenyhítési hozzájárulás mértéke a korábbi évekhez képest emelkedett.

TG

 

Szeptember 15-éig van lehetőségük a kárenyhítési hozzájárulást befizetniük a gazdáknak
Fotó: Illusztráció: MW-Archív

– A kárenyhítési kockázatközösségben érdekelt mezőgazdasági termelőknek 2021. szeptember 15-éig van lehetőségük az idei kárenyhítési hozzájárulást befizetni – hívta fel lapunkon keresztül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a gazdálkodók figyelmét. Rácz Imre hozzátette, a hozzájárulás határidős beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételének.

Lényeges változás

Az agrárgazdasági kamara megyei elnöke szólt a rendszer egy lényeges változásáról is. Eszerint a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi törvény módosítása értelmében a kárenyhítési hozzájárulás mértéke a korábbi évekhez képest emelkedett: ültetvényművelésre vagy zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 4500 forintot, míg az egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1500 forintot kell befizetnie a gazdálkodónak.

A fizetési kötelezettségről szóló határozatokat a Magyar Államkincstár elsődlegesen elektronikusan közli az ügyfelekkel, vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjukkal, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága kéri, hogy az érintett gazdálkodók fokozottan kísérjék figyelemmel az ügyfélkapus tárhelyükre érkező leveleket, döntéseket, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál.

Rácz Imre kiemelte, hogy határidős befizetésnek csak az tekinthető, ha az összeg a kincstár 10032000–01220191–51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján tárgyév szeptember 15-éig megérkezik. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel, vagy adószám megadása – figyelmeztet a NAK megyei elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában