Koronavírus

2021.08.23. 20:00

Gyorstesztek a bevásárlóközpontban

Szeptembertől elérhetővé válik a harmadik koronavírus elleni oltás Németországban is.

LTL

Forrás: Burgony Cintia archívuma

„Fel kell gyorsítani az új típusú koronavírus okozta betegség elleni oltási kampányt Németországban, hogy a delta-variáns terjedése miatt ne terhelődjön túl az egészségügyi ellátórendszer” – mondta Angela Merkel Berlinben, a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Kijelentette, hogy a jelenlegi 55 százalékról jóval 70 százalék fölé kell emelni az átoltottsági arányt. „Az oltás továbbra is önkéntes, és aki nem él a lehetőséggel, annak felelősséget kell vállalnia döntéséért” – hangsúlyozta Markus Söder bajor miniszterelnök. Október 11-től megszüntetik a SARS-CoV-2-gyorsteszt-szolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak.

Természeti csapás

A nyíregyházi Burgony Cintia évek óta Düsseldorfban él, képben van a koronavírus-járványhelyzet kezelését illetően. Abban a régióban él, ahol nemrégiben az árvíz pusztított.

Sokan elvesztették a házukat, a megélhetésüket biztosító boltjukat, nincs áram, ivóvíz, és még mindig tart a romeltakarítás. A koronavírus-járványhelyzetre jött egy újabb csapás.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegség miatt Németországban 3 854 529 a fertőzöttek száma, 91 963 a halottaké.

– A német tartományok augusztusi, egészségügyi konferenciáján a miniszterek megállapodtak abban, hogy szeptembertől elérhetővé válik a harmadik koronavírus elleni oltás az országban. Egyelőre ez azoknak lesz elérhető, akiknek a koronavírussal fertőződés magasabb kockázattal jár. Az idősebbek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők eleve elsőbbséget kaptak az oltásoknál – említette Burgony Cintia.

– Az ismeretségi körömben a legtöbb ember már hallott a harmadik oltás híréről. Több barátom is mondta: éppen csak megkapták a második oltást, és mire megnyugodhattak volna, máris szó van harmadikról. Itt az oltási sorrendet a kor, a kiemelt szakmák és az egészségügyi háttér határozta meg. Lényegesen több ideig tart beoltani egy 80 milliós népességű ország lakosait, mint egy jóval kisebb népességűét.

Az ominózus konferencián arról is döntöttek, hogy a 12–17 éveseknek is elérhetővé teszik a koronavírus elleni védőoltást. Ennek természetesen a szülői beleegyező nyilatkozat és az orvosi javaslat az alapfeltétele. Néhány északi tartományban véget ért a nyári szünet, például Schleswig-Holsteinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában július 31-ig tartott a vakáció.

Megnyugodhat a lélek

– Németországban van egy olyan antigéngyorsteszt, amit szájból vagy orrból kenettel kell elvégezni, és 15 percen belül eredményt hoz. Ezeket a teszteket saját, otthoni tesztelésre már hónapok óta lehet kapni a Rossmann és DM üzletekben. Néhány euróért megnyugodhat a lelkünk, hogy ezúttal sem kaptuk el a koronavírust. A baráti társaságomban mindig teszteltünk, mielőtt találkoztunk volna. Olyan új helyek is nyíltak, ahol az illetékes személy az antigéngyorsteszteket elvégzi nekünk. Ennek a megbízhatósága nyilván nagyobb, mintha magunkat tesztelnénk, és ott egy hivatalos papírt is kiállítanak nekünk arról, hogy ma éppen nem fertőzünk.

Gyorstesztet hirdetnek a kirakatban
Fotó: Burgony Cintia archívuma

– A papírra akkor van szükség, amikor a fertőzési számok nagyon magasak az adott tartományban, és ezt intenzíven figyelik is a helyi hatóságok. Ha túlságosan magas a fertőzési mutató, akkor 48 órán belül csak ennek a papírnak a birtokában lehet boltokat látogatni vagy mondjuk a kávézók kiülős részén jegeskávét kortyolgatni. 3G-nek hívják (geimpfte, genesene oder getestete Personen) a könnyű megjegyezhetőség kedvéért a beoltott, a gyógyult vagy a negatív teszttel rendelkezőt.

Növekedjen a beoltottak száma

A gyorstesztcentrumok felállítása a munkakeresőknek is új lehetőséget nyújtott, hiszen szükség van az adminisztrációra, az ellenőrzésre.

– Ez nem egyenlő a PCR-teszttel, aminek az eredményére várni kell akár 24 órát is, és 60-70 euróba kerül. A PCR-teszt előnye, hogy jobban elfogadják külföldön, így praktikusabb ezzel utazni, mint egy gyorsteszttel. Az a cél, hogy látványosan növekedjen a beoltottak száma, és ne a gyorstesztekkel biztosítsák be magukat az emberek. Ki gondolta még másfél éve, hogy ilyen kérdésekkel kell manapság foglalkozni?

Tovább élő AHA-szabály

A berlini értekezleten, ahol Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők is jelen voltak, elhangzott, hogy Németországban a hatvan éven felülieknél elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság, viszont látványosan lelassult az oltási kampány. Továbbra is érvényben maradnak a tavaly tavaszi első hullám idején bevezetett alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések, vagyis a közösségi maszkviselés, a gyakori kézmosás és a távolságtartás hármasából összeálló úgynevezett AHA-szabály (Alltagsmaske, Hygiene, ­Abstand).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában