Nyírvidéki Kisvasút

2021.08.17. 11:01

Hajtányra pattannak a kisvasút nosztalgiázói

Az érdeklődők egy kisebb szakaszon utazhatnak is a dombrádi rendezvényen.

KM

A vasút különleges járművei a hajtányok

Forrás: Archív fotó / Hoványi Péter

A XXI. század embere megérti, hogy gazdasági szempontból miért kellett leállítani a Nyírvidéki Kisvasút járatait 2009-ben. A modern kor embere azonban azt már nehezen tudja elfogadni, hogy a szeme láttára megy tönkre egy egykoron nagyon jól megépített vasúti pálya, hagyunk pusztulni ipartörténeti emlékeket és értékeket.

Kézi vagy motoros erővel

Szerencsére élnek még közöttünk olyanok, akik szívügyüknek érzik a Nyírvidéki Kisvasút sorsát, akik szeretnék valamilyen formában fenntartani az emlékét. Éppen ezért a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület Nyírvidéki Szakcsoportja augusztus 20-án Dombrádon úgynevezett „hajtányos napot” tart. A hajtány tulajdonképpen kézi vagy motoros erővel működtetett vasúti jármű. A vasúti pályák nyílt vonalának ellenőrzésére használták a szakemberek a hajtányokat, s arra is volt példa, hogy a betegeket látogató pályaorvosok ilyen járművel utazták be szolgálati szakaszukat.

Járműbemutató, tárlatvezetés

Az egyesület a MÁV Zrt.-vel együttműködve több ilyen könnyű kisvasúti járművet mutat be Dombrádon az érdeklődőknek, akik egy kisebb szakaszon utazhatnak is rajtuk. A 10 órakor kezdődő megnyitóünnepségen szó lesz a Rétközi Hajtánypálya projektjéről is, ami tulajdonképpen a vasúti pályaszakasz újraéledését jelentené a jövőben... A programot színesíti még járműbemutató, tárlatvezetés, vasútmodell-kiállítás és filmvetítés a dombrádi állomás épületében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában