zarándoklat

2021.08.13. 17:00

Hitében, lelkében erősödik a zarándok – háromszáz fiatal érkezik szombaton Máriapócsra (fotókkal)

Az idén nyáron 300 fiatal vágott neki a görögkatolikus ifjúsági zarándoklatnak.

Fotó:

A negyedik napon Érpatakra ért a menet, a zarándokok a helyi görögkatolikus templom árnyékos részén fogyasztották el az ízletes ebédet. Fáradtság alig látszott rajtuk, jó hangulatban beszélgettek, élvezték a helyiek vendégszeretetét. Az idén nyáron 300 fiatal vágott neki a görögkatolikus ifjúsági zarándoklatnak, Debrecenből indultak kedden, hogy nemzeti kegyhelyünkre érkezzenek szombaton, és részt vegyenek vasárnap a máriapócsi búcsún, így készülnek Nagyboldogasszony ünnepére.

A hosszú, napi 20- 25 kilométeres zarándokúton a fiatalok átélik az együvé tartozás érzését, s miközben csomagjaikat cipelve Mária énekeket énekelnek, egy életre szóló spirituális élménnyel gazdagodnak. Ez az élmény tartja életben immár 19. éve a fiatalok zarándokútját, amely sokaknak fontos önismereti lecke is. A történet (Jn 5,8) egy betegről szól, akit Jézus a Betesda tavánál gyógyított meg. „Kelj föl…és menj” – mondta. Ez az idei a zarándoklat mottója.

Kocsis Fülöp érsek, metropolita szerint az üzenet nagyon fontos, hogy épp ebben a korosztályban eljusson a fiatalokhoz. Hogy ne legyünk tétovák a saját életünkben, keljünk fel a lelkünk tespedtségéből és keressük meg a céljainkat.

Nagyon sok minden foglalkoztatja ezeket a fiatalokat, korukból adódóan pedig nyitottak a világra, ugyanakkor keresik is a helyüket, a jövőjüket, a párjukat.

– Sokuk felteszi magának a kérdést: hogyan erősödjek meg a hivatásomban, a közösségemben? Hol találom meg a helyem a világban, mit vár tőlem az Isten? Válaszaik is vannak a kérdéseikre, s fontosnak tartják, hogy beszéljenek valakivel mindezekről. Látjuk, hogy ez a néhány nap segíti őket megerősödni hitükben, amit én legjobban szeretek, amikor látom őket együtt imádkozni, ahogyan a régi bizánci zsolozsmáinkat éneklik, óriási dolog, hogy a fiataljainkban van erre a fogékonyság – emelte ki a főpásztor.

Nem véletlenül, ugyanis az idén olyan vendégeket hívtak a fiatalok közé, akik amellett, hogy példaképek lehetnek, vallják a keresztény értékeket. Kiss Gergely olimpiai bajnokkal és feleségével is beszélgethettek a zarándoklat során az résztvevők, a sportoló rendkívüli teljesítménye, akaratereje, összeszedettsége példaértékű. Mélyen elgondolkodtató üzeneteket fogalmaznak meg egy-egy elmélkedésen a fiatalokat kísérő püspökök, papok és papnövendékek is. Magyar Richárd több görögkatolikus zarándoklaton is megfordult ezen a nyáron, szerinte a mostanit már nagyon várta mindenki.

Sokan újonnan csatlakoztak hozzánk, nagyon jó hangulatú a csapat, a forró aszfalton gyalogolva egymásból merítenek erőt, és valójában nemcsak egymást, hanem minket is formálnak.

– Mindenkinek van az életében olyan pont, amikor lendületet kell vennie, és újra erőt kell meríteni valamihez, a fiatalok most ezt az életfeladatot gyakorolják, felkelnek és nekifutnak céljaiknak, vagy éppen ráébrednek hibáikra, ki-ki megtalálja, miben kell változnia. A lelki munka mellett persze szórakozásra is jut idő, így teljes a zarándoklat – mondta a papnövendék a piros csapat egyik vezetőjeként. Az ebéd után lassan szedelőzködtek is a zarándokok, sokan alaposan körül néztek, hiszen messziről érkeztek és először jártak a megyében. Lőrincz Petra Győrből érkezett. – Mi római katolikusok vagyunk, nálunk nincs ekkora létszámú zarándoklat, mint a főegyházmegyében. Lelkileg feltöltődni jöttünk, hitünkben megerősödni, hiszen mi adjuk majd tovább az egyházi- vallási hagyományokat az utókornak. A csapat nagyon barátságos, sok-sok szeretetet kapunk a pihenőpontokon – tette hozzá a győri lány.

Urbin Daniellát rokonai invitálták a zarándoklatra, másodszer teszi próbára testi-lelki erejét a majd 100 kilométeres szakaszon.

– Bátorítást, buzdítást jelent számomra ez az öt nap, hogy elérjem céljaim, hogy minden terhem letegyem vasárnap Máriapócson az Istenszülő előtt.

A másfél órás pihenő elröpült Érpatakon, Orosz Atanáz miskolci megyés püspök kíséretében haladt tovább a csoport Nagykálló felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában