Vihar

2021.08.03. 07:16

„Ilyen nincs” – Letarolt üdülőövezettől az elvitt csarnoktetőig, ilyen pusztítást hagyott maga után a vihar!

KO, BM

Fotó: Sipeki Péter

Tiszavasváriban a városi sportcsarnok tetejét tépte le az orkán erejű szél vasárnap délután. A meteorológiai szolgálat automata szélmérői 121 kilométer/órás széllökést mértek a városban. – Soha azelőtt nem láttak ilyen viharfelhőket, és ekkora pusztítást a helyiek – mondta el Szőke Zoltán polgármester, akinek a lakossággal együtt kárelhárítással telt el a hét első napja.

Elvitte a csarnok tetejét a szél

– A rövid idegig tartó, pusztító szélvihar a település közepén haladt végig, és Nyíregyháza felé tartott. A legjelentősebb kárt az épp műszaki átadás előtt álló sportcsarnok tetőszerkezetében okozta a vihar. Amikor a helyszínre érkeztünk, mindenütt cserepeket, a tetőlemez darabjait láttuk, még a fák tetején is. A 30 éves épületen alig néhány hete fejeztük be a tetőrekonstrukciót, új szigetelést is kapott a födém. A küzdőtér elázott a nagy mennyiségű víz miatt, itt azonnal megkezdtük a kárelhárítást. Sajnos a tető befedésére várni kell, mert a szerteszét szóródó lemezek feltekeredtek a villámelhárítóra, nem lehetett biztonságosan elkezdni a fóliázást. A forgalmi akadályok és a romok eltakarítása után hétfőn délután alpintechnikás segítség is érkezett a helyszínre a katasztrófavédelemtől.

– A helyiek összefogását szeretném kiemelni, mert vasárnap este és hétfőn egész nap mindenki ott segített, ahol tudott, legyen szó önkormányzati épületről vagy lakóingatlanról. Egészséges fákat csavart ki a forgószél, villanyoszlopokat döntött ki, s épülettetőket szaggatott le, volt, ahol a tűzfal omlott be. Igyekszünk segíteni a lakosságnak is, fóliát biztosítottunk egy-két helyen, de építőanyagot is, és munkaerőt is vezényeltünk a bajbajutottakhoz – összegzett Szőke Zoltán. A polgármestertől megtudtuk, a kárfelmérés eltart egy ideig, így az anyagi veszteségről még nem tudott nyilatkozni.

Letarolta az üdülőövezetet

– Ilyen nincs – szakadt ki egy sóhaj kíséretében Filep Sándorból, aki pénteken örömmel mondta, hogy ismét lehet fürödni a gergelyiugornyai szabadstrandon, jó a vízminőség, vasárnap estére pedig szinte teljesen lerombolta a vihar a naményi üdülőövezetet.

Több ugornyai üdülő tetejére rászakadt a fa
Fotó: Önkormányzat

– Több tízmillió forintos a kár – készített gyors, de még korántsem végleges összegzést a város polgármestere hétfő délelőtt. Kiderült, 3-4 épület teljesen használhatatlanná vált, kidőlt több villanyoszlop, és nagyon sok üdülőben okozott kisebb és nagyobb kárt a vihar, amihez hasonlóra nem is emlékeznek az ott élők.

– Az önkormányzat közfoglalkoztatotti brigádja, a katasztrófavédelem és a szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a károk felszámolása minél hamarabb befejeződhessen. Szeretnénk, ha a PET Kupára és a hétvégi Face fesztiválra teljesen rendbe tudnánk tenni a partot és az üdülőrészt – adott reményének hangot Filep Sándor. Elmondta azt is: a területen nem ritkák a 80-90 éves fák, az állapotfelmérést már elvégezték, azonban az önkormányzatnak nincs arra elegendő saját forrása, hogy egyszerre elvégezhesse az ezzel kapcsolatos feladatokat. Az idén tízmillió forintot fordíthattak arra, hogy a leginkább élet- és balesetveszélyes fákat eltávolítsák, később ezeket visszapótolják.

A hirtelen, nagy mennyiségű csapadék és a viharos szél nem kímélte Nyírbátort sem. Hétfőn délelőtt még dolgoztak az áramszolgáltatás visszaállításán az E.On munkatársai, a város 4500 háztartásából 900-ban még nem volt áram hétfőn délelőtt – mondta el Máté Antal, Nyírbátor polgármestere. Hozzátette, a városban is, mint más településeken, fák dőltek közutakra, vezetékek szakadtak le, pincéket öntött el a víz. Több lakásról lefújta a szél a lemeztetőt, nagyobb létesítményekben, önkormányzati intézményekben nem keletkezett jelentős kár. A veszteségeket a biztosító fizeti meg, már ahol kötöttek biztosítást az ingatlanra. A szupercellák ellen nagyon sok mindent helyi szinten tenni nem lehet, a kiszámíthatatlan időjárás évek óta hatalmas veszteségeket okoz a térségben, főként a mezőgazdaságban. A nyírbátori önkormányzat hétfői testületi ülésén szóba kerültek az egyre gyakoribb szupercellák, és az, lehet-e védekezni ellenük?

– Végig kell gondolnunk, hogy egy önkormányzat mit tehet annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb kárral megússzuk ezeket az óriási viharokat.

Folyamatosan ellenőrizni kell a vezetékek közvetlen közelében lévő fák állapotát, van-e olyan, amelyiket ki kell vágni. Sűrűn kell ellenőrizni a csatornaelfolyókat, hogy a lakosok tisztítják-e rendszeresen és szakszerűen. Minden olyan területen lépnünk kell, ahol a város, illetve a városüzemeltetés tenni tud azért, hogy egy ilyen esetben kisebb legyen a veszteség – fűzte hozzá Máté Antal.

A vihar után rögtön megkezdődtek és hétfőn is folytatódtak a helyreállítási munkák Nyíregyházán, ahonnan a legtöbb bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

Feldarabolják, elszállítják

– Lakossági jelzések, illetve a kárfelmérések alapján – együttműködve a katasztrófa­vé­delemmel – a NyírVV Kft. több helyszínen szervezte meg az azonnali intézkedéseket. Munkatársaink a viharban leszakadt ágakat, s a kidőlt fákat – melyek sok helyen okoztak úttorlaszt – feldarabolják és elszállítják. Tekintettel a rendkívüli helyzetre, egy új ágaprító gépet is beüzemeltünk, így hatékonyabbá tesszük a munkát, mivel a jelentős zöldhulladék elszállítása hatalmas feladatot ró ránk. Vasárnap estétől 15 gép folyamatosan végzi az útakadályok felszámolását. Reggel 6 órától a városüzemeltető társaságunk 50 munkatársa is segíti a kárenyhítési, takarítási feladatokat. A leszakadó ágak megrongáltak utcabútorokat is, ezek javítása folyamatban van. A helyreállítási munkák előreláthatóan a héten kitartanak – mondta Petróné Nyisztor Erika marketingcsoport-vezető.

 

KO, BM

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/igazi-katasztrofafilm-ez-az-1-perces-video-igy-tarolta-le-a-megyet-a-vihar-5276912/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában