Nyíregyháza

2021.08.04. 14:39

Innovatív megoldásokkal a könnyebb életért

A nagydíjra bármilyen innovatív vállalkozás jelentkezhet.

Fotó: Pusztai Sándor

Rendhagyó pályázatot hirdetett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Smart Family Központja. Olyan startupok jelentkezését várják, amelyek innovatív és már megvalósított ötletükkel segíthetik a családok életét. A programról tartott tájékoztatón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, a megyeszékhely az elmúlt évtizedben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy növelje a családok komfortérzetét, gondoljunk csak a turisztikai fejlesztésekre, vagy az óvoda- és bölcsődefelújításokra.

– A város a családok évében megkapta a Családbarát Önkormányzat Díjat is. A mai világban nagyon fontosak az ötletek, melyeknek nem kell feltétlenül eget rengető megoldásoknak lenniük, sokszor egy aprósággal is óriási eredményt lehet elérni – hangsúlyozta az alpolgármester.

Fókuszban a családok

Szalai Piroska, a KINCS Family Centrum vezetője kiemelte, a Smart Family programok a családok nemzetközi napján indultak el.

– A nagydíjra bármilyen innovatív vállalkozás jelentkezhet, de nagyon fontos, hogy nem az ötleteket keressük, hanem olyan jelentkezőket várunk, akiknek már megvalósult terméke, prototípusa van. Olyan megoldásokat keresünk, melyek a családok életét könnyebbé tehetik, és ezek kizárólag magyar vállalkozástól származhatnak – tette hozzá a centrum vezetője.

A nagydíjra a következő témakörökben pályázhatnak az érdeklődő startupok: zene és kreatív megoldások, családi kassza, e-egészség, a jövő oktatása, okos családi otthonok, illetve a társadalmi és közösségi innovációk.

Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra, hogy a megvalósított ötleteknek otthon alkalmazhatónak kell lenniük: a jövő oktatása témakörben sem olyan startupokat keresnek, amik a tantermi oktatást célozzák meg, hanem az otthoni, akár az életen át tartó tanuláshoz nyújtanak segítséget.

– A családi kassza témakör is e szempont mentén épül fel, ugyanis az innovatív pénzügyi fejlesztéseket kínáló vállalkozásokkal nem a bankokat, pénzügyi szereplőket, hanem a családokat szeretnénk támogatni. Az okos otthonokat célzó fejlesztéseket is nagyon fontosak, mivel napjainkban már nem csupán a nagy cégek dolgoznak e területen, hanem kisebb vállalkozások is kínálnak innovatív, energiatakarékos megoldásokat – ismertette az pályázat egyes kategóriáit Szalai Piroska.

A startupok a centrum online felületén nyújthatják be pályázatukat, legkésőbb augusztus 15-éig, a verseny összdíjazása 6 millió forint.

Megőrizni a kíváncsiságot

Az eseményen jelen volt Zsigó Zsolt, a nyíregyházi Digitális Közösségi Alkotóműhely szakmai vezetője is, aki helyi innovatív megoldásokat mutatott be a jelenlévőknek.

Előadásában hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a gyermeki kíváncsiságot minél tovább megőrizzük, hiszen nem csupán a válaszok lehetnek érdekesek, hanem a kérdések is.

– Aki innovatív tevékenységet végez, új ötletet próbál ki, az kockázatot is vállal, előfordulhat, hogy valami nem működik, de akkor fel kell állni, és újrakezdeni a munkát. Ehhez Nyíregyházán adottak a lehetőségek, ugyanis Digitális Közösségi Alkotóműhely révén megvan az a tér, ahol megszülethet egy jó ötlet, és elindulhat a munka. Az iskolai kultúra és az elkötelezett vezetés is adott, a szakképzési centrum ugyanis segíti a kutatásainkat. A támogató céges környezet is rendelkezésünkre áll, jó példa erre az intelligens tűzoltókabát, ami a katasztrófavédelem segítsége nélkül nem készülhetett volna el. A városi környezet is támogató, ezért bízom benne, hogy működőképes lesz az az ökoszisztéma, ami elősegíti, hogy középiskolások később vállalkozókká válhassanak.

További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában