Kelet-retró

2021.08.25. 08:00

Kikosarazta a menyasszony, a feleségével együtt zavarta meg a nászéjszakát Tornyospálcán

Baba került elő a föld alól Nyíregyházán – felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. augusztus 25., szerda

Kikosarazta a menyasszony, a feleségével együtt zavarta meg a nászéjszakát Tornyospálcán

Február 27-én volt Tornyospálcán D. G. helybeli alkalmi munkás unokahúgának a lakodalma. Az esküvői vacsorán részt vett S. J. helybeli pályamunkás is a feleségével, és az egész vendégsereg leittasodott. A társaság éjfél felé oszlott fel, ki-ki hazament, D.-ék pedig lefekvéshez készülődtek. Ott töltötte náluk az éjszakát az ifjú pár is.

S. J. azonban elhatározta, hogy megzavarja a nászéjszakát. Ellenezte a házasságot, mert a menyasszonyt többször kérte, hogy szökjenek meg, a lány azonban erre nem volt hajlandó. S. és felesége felfegyverezték magukat ásóval, karóval, s D.-ék házához indultak. S. beszakította az ásóval az ajtót, ablakot, felesége pedig kisbaltát, fadarabokat dobált be a betört ablakon.

Ezután S.-ék a kitört ajtón át bementek a lakásba, és nagy dulakodás kezdődött. A háziasszony öt gyermekével a szomszédokhoz menekült.

S.-ék oda is utánamentek, s – mondván, hogy a vőlegényt keresik – mindent felforgattak. Ezután a rokonok és az ismerősök könyörgésére felhagytak a botrányokozással és hazamentek.

Másnap rokonságával együtt D. G. iszogatott a kocsmában, látta, hogy S. J. ismét bemegy az előző nap feldúlt lakásba, emiatt kisbaltát vett magához és utánasietett. S. J. ismét kötekedett: pofon vágta D. G. élettársát. D. már éppen odaért, látta a pofont, és dühében a neki háttal álló S. J.-t a baltával fejbe vágta, ezután Fényeslitkére futott, ott fogta el a rendőrség.

S. J.-t a mentők kórházba szállították. A balta élével leadott nagy erejű ütés átszakította a koponyacsontját, megsértette az agyat, de a gyors beavatkozás, a gondos orvosi kezelés párosult a szerencsés véletlennel, és életben maradt.

A megyei bíróság D. G.-t szándékos emberölés kísérlete miatt 4 év szabadságvesztésre büntette és 2 évre eltiltotta a közügyektől. S. J.-t és feleségét – a botrányokozás miatt – felfüggesztett szabadságvesztésre büntette a bíróság. Az ügyben másodfokon a Legfelsőbb Bíróság dönt.

1981. augusztus 25., kedd

A változó Nyíregyháza: Kossuth utcai látkép

Krumplibaba Nyíregyházán

Idős Tassi Mihály találta ezt a furcsa, baba formájú krumplit nyíregyházi, Folyóka utcai kertjében. Az ötszáz négyszögöles telken megterem minden, ami az idős házaspárnak kell, sőt még a gyerekeknek is jut a termésből. A krumplibabát 21 unokája közül a legkisebbnek, a hét hónapos Tímeának adja Mihály bácsi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában