Nyíregyháza

2021.08.23. 07:06

Kincskeresők a piaccsarnokban

A friss zöldségek és gyümölcsök mellett füzetekkel, iskolatáskákkal, tolltartókkal, írószerekkel, gyerekruhákkal és cipőkkel teltek meg a standok vasárnap reggel.

VNA

Régi füzetek, könyvek és rajzeszközök is új gazdát találtak

Fotó: Dodó Ferenc

A nyíregyházi városüzemeltető ugyanis iskolakezdési vásárt hirdetett a Búza téri piacra.

Az eseményre bárki jelentkezhetett, aki új gazdát keresett gyermekei régi tanszereinek – és bőven voltak, akik igénybe vették ezt a lehetőséget, hiszen több mint száz

árus regisztrált.

– A kisgyermekes szülőknek az augusztus vége az iskolakezdésre készülődés jegyében telik. Abban szeretnénk segíteni a szülőknek és a gyermekeknek, hogy megtalálják azokat a tanszereket, melyeket eddig még nem sikerült beszerezniük – mondta el lapunknak Petró Árpád, a NyírVV Nonprofit Kft. ügyvezetője arról, hogy honnan jött az iskolakezdési vásár ötlete. – Szeretnénk azoknak a szülőknek és gyerekeknek is segítséget nyújtani, akiknek használt, de még jó állapotú taneszközeik vagy ruháik vannak, melyeket ők már nem tudnak használni, de másoknak nagyon is jól jöhet.

Máskor is lesz

Petró Árpád arról is beszélt, hogy a vásár egyik célja a gyerekeknek is megadni a piacozás élményét. Hiszen sokan szeretnek boltosat játszani, vagy egymás között elcserélni az iskolában az írószereket – most pedig akár a felnőttek, kipróbálhatták „élesben”, és akár az iskolai büfében elköltött zsebpénzt is megkeresték így. Éppen ezért a 14 éven aluliak regisztrációs díj nélkül pakolhatták ki a portékáikat.

– Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg ezt a vásárt, szeretnénk a jövőben több hasonlónak is helyet adni a Búza téri piacon – nyilatkozta az ügyvezető. – Van már Nyíregyházán kisállat- és bababörze, illetve régiségpiac, és azt tervezzük, hogy ezt a spektrumot minél jobban kiszélesítjük, például egy mostanihoz hasonló iskolai zsibvásárral, ahol megunt játékok cserélhetnek gazdát. Ezeknek az alkalmaknak nemcsak a gyerekek és a szülők örülnek, hanem a zöldségeket árusítók is, hiszen így megnő a vasárnapi forgalom.

Kinőtt ruhák

– Az iskolakezdési vásár idejére egy adománygyűjtő konténert is elhelyeztünk a piaccsarnok területén, melybe olyan jó állapotú tanszereket vártunk, melyeknek egy iskolás gyermeket nevelő, rászoruló család még hasznát veheti. Így akinek nem volt kedve egy standnál árulni, vagy nem akarta hazavinni, amit nem adott el, elhelyezhette az eszközöket a konténerben, és ezzel segíthetett egy-egy rászoruló családnak könnyebbé tenni az új tanévet – tette hozzá Petró Árpád.

A tanévkezdés előtti nagybevásárlás azonban nem csak feltétlenül az írószerekről szól: a gyorsan növő gyerekeknek ugyanis ruházatról is gondoskodni kell a szülőknek. Több standnál a ruhák domináltak: pólók, farmerek, ingek és blúzok, sőt vastag téli kabátok is helyet kaptak az áruk között.

– Egy kisfiam van, és már nem tudtam hova pakolni a kinőtt ruháit. Úgy döntöttem, hogy amit csak tudok, elhozok a vásárra, hiszen miért is ne lehetne hasznos másnak, ami nekünk már nem kell – mesélte lapunknak az egyik stand mögül Szepesvölgyi Erika.

– Én is gyakran vásárolok a gyermekemnek vásárokon, börzéken. Most is kinéztem neki egy cipőt, de mivel nincs itt, nem merem neki megvenni, nehogy rossz legyen a méret. Az ismerőseim között, akiknek hasonló korú gyerekei vannak, nagyon népszerű mindez, hiszen sokszor teljesen felesleges kiadni 5-6 ezer forintot egy gyerekpólóért, amikor a kicsik olyan gyorsan nőnek, hogy alig hordják. Találkoztam már olyannal, hogy a ruhát, amit kínáltak, mindössze kétszer tudta felvenni a gyerek.

Jó vásár

– Én is elhoztam a kisfiam focicipőjét, talán egyszer volt a lábán, mielőtt kinőtte volna – mutatta az édesanya saját portékáját. – Jók ezek a vásárok, a bolti ár töredékéért is hozzá lehet jutni szinte új, tökéletes állapotú és márkás dolgokhoz.

Ágnes, a fiatal anyuka kislányával sétálgatott a standok között. Érdeklődésünkre elmesélte, hogy gyermeke a harmadik osztályba készül, és szeretett volna szétnézni a vásáron, mielőtt betér egy írószerboltba.

– Azért jöttem ki, mert azt reméltem, hogy itt olcsóbban beszerezhetek néhány dolgot, és szerencsével is jártam, mert megvettük az új tolltartót. A kislányomat is magammal hoztam, hogy olyat válasszunk, ami neki is tetszik. Hiába vennék meg nélküle egy drága darabot a boltban, ha nem felel meg az ízlésének. Így én is jól jártam, és a gyerek is boldog – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában