Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.24. 14:00

Kollégium vagy albérlet? – Nehéz döntés vár a diákokra és szüleikre

A kollégiumi helyek végesek, de nem csak a diákok keresnek nagy számban kiadó lakást.

MI, MJ

A kollégium olcsóbb, de nem biztos, hogy mindenkinek jut hely

Fotó: archív, Dodó Ferenc

A koronavírus-járvány miatt tavaly is nehéz volt vállalni az albérletek kötelezettségeit.

Kollégium vagy albérlet? – újra aktuális a kérdés az egyetemistáknak és szüleiknek, hiszen hamarosan kezdetét veszi az újabb tanév. A kollégiumi férőhelyek minden

egyetemvárosban végesek, akinek nem sikerül az oktatási intézményben helyet találni, annak muszáj az albérletpiac hirdetéseit böngészni. A KSH és az ingatlan.com lakbérindexe szerint a múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a júniusi szinthez képest, az idén januári mélyponthoz hasonlítva pedig több mint 8 százalékkal növekedtek az árak.

– Még mindig gyakran keresik az egyetemek közelében lévő ingatlanokat azok, akik befektetési céllal vesznek lakást – árulta el Boczákné Radvánszki Erzsébet, a Jogos Otthon ingatlanközvetítő irodavezetője.

– Úgy volt, hogy az egyik barátnőmmel társulok, végül két szaktársammal és egy harmadik lánnyal vettünk ki egy teljes lakást. Pontos összeget nem tudnék mondani, mert

még alku tárgya az albérlet havi díja a főbérlőnél – mondta el lapunknak Poór Lilla, aki az ELTE-n folytatja szeptembertől a tanulmányait.

Számítani lehetett az élénkülésre és a bérleti díjak emelkedésére is, főként a nyári albérletszezon júliusi indulása miatt.

– Bár a nyári hónapokban alapvetően a diákok keresik a legtöbb albérletet, a keresleti oldalt erősítik az adott városban munkát vállalók is. A koronavírus-járvány utáni visszarendeződéssel több, máshonnan odaköltöző alkalmazott keres magának újra lakhatási megoldást az egyetemvárosokban – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A Nyíregyházi Egyetemen 12500 és 21500 forint között mozognak a kollégiumi díjak, míg az általunk megkérdezett szakember szerint albérletet szinte lehetetlen 60 ezer forint alatt találni. Utánajártunk, kik keresnek most kiadó lakást a megyeszékhelyen, és mi alapján választanak szállást a diákok.

Drágultak az albérletek

Boczákné Radvánszki Erzsébet, a Jogos Otthon ingatlanközvetítő irodavezetője lapunknak elmondta, az elmúlt években megfigyelhető, hogy nem feltétlenül az egyetemisták keresnek albérletet.

– A pandémia miatt mindez tovább erősödött, hiszen nem tudni, mikor robban be újra a járvány, egy albérlet pedig kötelezettségekkel jár. Tavaly is inkább a nagyobb gyárakban dolgozók, vagy olyan családok kerestek lakást, akik éppen építkeznek. Már 25 éve vagyok a szakmában, s valóban volt egy olyan időszak, amikor a ponthatárok kihirdetése után az egyetem környéki albérletek népszerűsége megnőtt, s az árak is emelkedtek, de ma már nem ez a jellemző – tájékoztatott az irodavezető, hozzátéve: még mindig gyakran keresik az egyetemek közelében lévő ingatlanokat azok, akik befektetési céllal vesznek lakást.

– Szintén csökkenti a kiadó lakások iránti keresletet, hogy ma már nagyon kulturáltak a kollégiumok, és nincs olyan tömegképzés az országban, mint több éve volt. A megyeszékhelyen sok idegenlégiós sportoló van, több vidéki család tagjai dolgoznak itt, a gyerekek helyben járnak iskolába – azt kell mondjam, ők a potenciális bérlők, és nem az egyetemisták. Az árak nálunk is emelkedtek: egy egyszobás lakás állapottól függően 60 ezer forinttól indul, a kétszobásért már 80-90 ezer forintot is kérnek, kiadó szobát viszont már 30-40 ezer forintért is találhatnak az érdeklődők. Nyíregyházán leginkább a minigarzonokat, másfél szobás lakásokat keresik az emberek – ismertette a helyi igényeket Boczákné Radvánszki Erzsébet, aki szerint a családoknak és a bérbeadóknak is nehéz a helyzete, ugyanis elindulnak az egyetemek, de nem tudni, a későbbiekben szükség lesz-e online oktatásra, vagy sem.

Ideális választás

A nyíregyházi Poór Lilla nemrégiben felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakára, és amint lapunknak elárulta, sikerült egy olyan albérletet találnia a szaktársaival, ami fővárosi viszonylatban megfelelőnek tűnik.

– Eredetileg úgy volt, hogy az egyik barátnőmmel társulok, végül két szaktársammal és egy harmadik lánnyal vettünk ki egy teljes lakást. Pontos összeget nem tudnék mondani, mert még alku tárgya az albérlet havi díja a főbérlőnél. Azt tapasztaljuk, hogy augusztus végére megugrottak az albérletárak: amit korábban 130 ezer forintért adtak ki a rezsiköltségen fe­lül, az most 30-40 ezerrel drágább. A kollégiumi férőhelyet is elfogadtuk volna, de a szaktársaim nem nyertek felvételt a koliba, ezért eldöntöttük, hogy albérletet keresünk magunknak. Egyikünk se bánja, hogy így alakult, mert így a magánszféránk is háborítatlanabb lesz, és tanulni is jobban lehet majd ilyen körülmények között. Ezt a helyzetet biztonságosabbnak is gondolom, belvárosi ingatlanról van szó, közel van az egyetemhez, s mivel mindannyian vidékről jöttünk, ez volt a legideálisabb – tette hozzá Poór Lilla.

– Speciális a kollégiumunk, de elég nagy, ilyen értelemben akár reprezentatívnak mondható – fogadta a megkeresésünket Juhász Ernő, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium nevelési igazgatóhelyettese.

– Szakképző intézmények kollégiuma vagyunk, mintegy 250-300 kollégistánk van évente, és valamennyien középiskolások. Az elhelyezésüket állami támogatásból finanszírozzuk, így a férőhely minden diákunk számára ingyenes. Zömében azok jönnek hozzánk a megye kis falvaiból, akiknek a távolság miatt nehézkes a bejárás – árulta el Juhász Ernő, hozzátéve: általában több a férőhelyük, mint amennyi az igény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában