Felemás Mancsok

2021.08.17. 17:30

Kölyökkutyákat ment a nyíregyházi család – minden hónapra jut egy extrém eset

Az elmúlt években már több tucat kisállatnak találtak új gazdát.

VNA

Forrás: Décsi-Kósa Enikő archívuma

Décsi-Kósa Eni­kő férjével és gyerekeikkel folyamatosan gondoskodnak otthontalan kölyökkutyákról: Felemás Mancsok nevű Facebook-oldalukon rendszeresen beszámolnak a mentés nehézségeiről, elmesélik a kidobott ebek történeteit, és persze gazdát is keresnek az állatoknak.

A gyerekek is szeretik

– Négy éve foglalkozunk kölykökkel, nullától három hónapos korig mentünk kiskutyákat – mondta el lapunknak Décsi-Kósa Enikő. – Eleinte állatvédő szervezetek ideiglenes befogadói voltunk, de egyre több elhagyott kisállatról hallottunk, és az állatbarát ismerőseink is rendszeresen szóltak nekünk, ha gazdátlan kicsiket találtak. A közösségi oldalon mutatjuk be azokat a kutyusokat, melyekről éppen gondoskodunk, a legtöbbjük keverék, hiszen a drága, fajtatiszta kutyákat ritkábban dobják ki az utcára. Amikor arra gondoltam, hogy az internet segítségével könnyebben találhatunk gazdát ezeknek az állatoknak, a keverék szóra próbáltam valamilyen szinonimát keresni, így született meg végül a Felemás Mancsok elnevezés.

A gyerekek is segítenek a gondozásban
Fotó: Décsi-Kósa Enikő archívuma

Enikő egy négygyermekes édesanya, tehát egyébként sem unatkozna – a folyamatos emberi törődést igénylő kisállatok pedig a maradék energiáit is lekötik, nem is beszélve az anyagi forrásokról, melyeket felemészt ez az önként vállalt elfoglaltság, hiszen gondolnia kell az etetésre és az állatorvosi kezelésekre is. Szerencsére azonban nem csak kimerültséget vagy veszteségeket hoz magával ez az életforma.

Csak szerződéssel

– A gyerekeim is nagyon szeretik az állatokat, és így megtaníthatom nekik, hogy mit jelent felelős gazdinak lenni – emelte ki Enikő.

– Ők is érdeklődve figyelik a kiskutyákat, leülnek velem hozzájuk és segítenek, amikor például még olyan apró kis újszülöttek kerülnek hozzánk, melyeket cumisüvegből kell etetni. A nagylányom állatorvos szeretne lenni, így ő különösen szívesen gondoskodik az ebekről. Sajnos az a tapasztalatom, hogy nagyon sok a felelőtlen állattartó, így megpróbálom mindig olyan jelentkezőknek adni a kiskutyákat, akik valóban gondoskodással és szeretettel fordulnak az állatokhoz. Sokan furcsállják, hogy magánszemélyként ragaszkodom hozzá, de csakis örökbefogadási szerződéssel adom oda a kölyköket a jelentkezőknek, mert szeretnék biztos lenni abban, hogy a nehéz kezdet után jó helyre kerülnek – tette hozzá az édesanya.

Extrém esetek

Enikő össze sem tudja számolni, hogy hány kiskutya fordult meg náluk az elmúlt évek alatt, de úgy tippeli, hogy már bőven nyolcvan felett járnak. A rekordjuk az volt, amikor egyszerre tíz néhány hetes csöppség talált náluk ideiglenes otthonra.

Mindig van náluk néhány kiskutya
Fotó: Décsi-Kósa Enikő archívuma

– Sok megrendítő történettel találkoztunk az elmúlt években – fűzte hozzá.

– Nagyon megdöbbentett, amikor egy olyan kölyök került hozzánk, melyet az eredeti gazdája mindössze hathetes korában lánccal kikötött. Három napig küzdöttünk az életéért, de szerencsére azóta boldogan él egy családnál. A saját kutyámnak is három lába van. Amikor piciként rátaláltunk, az egyik lába annyi helyen volt eltörve, hogy nem lehetett megmenteni, azonban ma már így is teljes életet élhet. Szinte minden hónapra jut egy extrém esetünk, így az egyik hosszú távú tervem gyerekeknek tartani előadásokat, hogy a következő generációk már felelősebben gondolkodjanak az állattartásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában