Kelet-retró

2021.08.30. 15:14

Könnypatak a nyíregyházi buszon

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Fotós: Shutterstock

1961. augusztus 30., szerda

Filmcsokrok híradókból és rövidfilmekből a nyíregyházi mozik műsorán

A legtöbb mozilátogató szereti a friss, változatos, érdekes híradókat, éppen ezért határozta el a Moziüzemi Vállalat, hogy a matinéműsorok összeállítását megváltoztatja. A szokásos kétórás műsoridőben bemutatják a legfrissebb híradókat és rövidfilmekből csokrot állítanak össze. Előfordult már, hogy egy előadás után a többségnek jobban tetszett a rövidfilm, mint a játékfilm. Ez természetesen inkább a játékfilm rovására írandó! Nem is az lesz a célja, hogy versenyre keljen vele, vagy hogy helyettesítse. Külön színfolt lesz a város moziműsorában.

A különböző idegen országokat, tájakat, népszokásokat, jelentős sporteseményeket megörökítő rövidfilmek bizonyára népszerűek lesznek. Gagarin magyarországi látogatásának nagyon kevés vidéki lakos lehetett szemtanúja. Az egész útról készített filmnek annál nagyobb lesz bizonyára a sikere. Időszerű, mindenkit érdeklő izgalmas téma kerül majd egy októberi filmcsokor műsorába is: a világűr titkai.

1981. augusztus 30., vasárnap

Színészszálló épül Nyíregyházán

Csütörtökön este bemutatták a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagjainak a Nyíregyházi Tervező Iroda által készített új színészszálló makettjét. Bán Ferenc építész tájékoztatta a színészeket a Bethlen Gábor utca és Bessenyei tér sarkán, a fűszerüzlet helyén felépülő hétszintes házról, amelyben harminc összkomfortos garzon és négy nagyobb alapterületű lakás lesz. A tervek szerint a színészlakások 1983 áprilisára készülnek el.

Feldaruzták Bessenyeit Nyíregyházán

Újra talapzatára került megyénk nagy szülöttének, Bessenyei Györgynek a szobra Nyíregyházán. A Képzőművészeti Alap Kivitelező Vállalat szakemberei a szobrot és tartóvasát felújították, a kisebb hibáit pedig kijavították. Pénteken dél óta már eredeti állapotában, eredeti helyén áll a több mázsa súlyú szobor. Képünkön a Tanácsi Építő Vállalat dolgozói daru segítségével a talapzatára helyezik a szobrot.

1991. augusztus 30., péntek

Könnypatak a nyíregyházi buszon

Több utas könnyezett augusztus 29-én reggel nem sokkal 9 óra előtt Nyíregyházán, az 1-es jelű autóbuszon. Szemük nem örömtől, nem bánattól, hanem egy furcsa vegyszer hatásától lett nedves.

Történt, hogy a cipőgyár felé tartó buszon rövid vita után egy 61 éves nyíregyházi özvegyasszonyt egy 18 éves lány gázsprével szembe fújt. Ez utóbbi hölgy kosarában a rendőri intézkedéskor két spré volt, amit lefoglaltak. A lány tagadta, hogy valamelyiket is használta volna.

A rendőri intézkedést nehezítette az, hogy a járaton megkérdezettek mindegyike azt állította: nem látta a spré használatát. A tettes ellen a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezett.

A Szabolcs Volán személyforgalmi üzemigazgatójától megtudtuk: az autóbusz éppen a Széna téri forgalomirányító lámpánál járt, amikor az utasok a gépkocsivezetőt a jármű megállítására és az ajtók kinyitására kérték. A sofőr ennek eleget tett, s a buszról körülbelül 70-80 ember leszállt. Miután az utasteret kellően kiszellőztették, a járat folytatta útját. Információnk szerint az idős, sprével lefújt hölgy a lányt ismeretlen ok miatt már nem egyszer megfenyegette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában