Kelet-retró

2021.08.24. 09:07

Miért lőtte le társát a csengeri határőr?

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

1961. augusztus 24., csütörtök

Korszerű vetítőgépet kapott a kocsordi mozi. Erdei Károly mozigépész dolga könnyebb lett, s ami talán még fontosabb, jobban szórakozhat a közönség, mert az új gép jobb vetítési lehetőséget is biztosít.

1981. augusztus 24., hétfő

Sóstón ásták el a pénzt

Kerek három hónapot dolgozott a sényői Zöld Mező Tsz szeszfőzdéjében segédmunkásként T. S. nyírturai lakos, s nyilván kevesellte a havi 3500 forintos keresetét, mert egyik nap elhatározta, hogy kirámolja a szeszfőzde kasszáját.

Látta, hogy a szeszfőzde vezetője a magántermelők cefréjének kifőzésekor egy lemezkazettában gyűjti a pénzt, s úgy saccolta, lehet már benne vagy tízezer forint. Június 15-én T. egyedül maradt, mert főnöke hazament ebédelni, s úgy gondolta: itt a ragyogó alkalom. Egy hidegvágóval kifeszítette a kazettát és meglepetésére igen nagy összeget talált. Nem vesződött a számolgatással, gelebébe rakta a pénzt, az öltözőben a tiszta ruháját a táskájába rakta, kerékpárra ült és bekarikázott Nyíregyházára.

A biciklit az sztk előtt hagyta, aztán elindult kocsmáról kocsmára. Három óra tájban ért ki a nagyállomásra, ahol összetalálkozott L. J. encsencsi lakossal, aki korábban iparitanuló-társa volt. T. meghívta barátját az Utasellátóba, innen Sóstóra, de az nem akart vele tartani, mert nem volt pénze. T. megnyugtatta: van neki bőven, s a WC-ben megmutatta, mennyi. Ő is ekkor lepődött meg, mert nyolcvanezer forintnál több volt a zsákmányolt összeg.

Az ekkor már pénzes emberek a Sóstóra mentek, elásták a pénzt, aztán a strandon töltöttek néhány órát. Amikor a fürdőből kijöttek, kikaparták az elásott összeget, T. két csomóba rakta, s ha nem is felét, de 29 ezer forintot odaadott belőle. A hirtelen meggazdagodott encsencsi fiú gyorsan haza akart jutni, rosszullétre hivatkozott és elköszönt. Még a vonatot sem várta, taxiba vágta magát és hazahajtatott falujába. A pénzt nem merte hazavinni, kiment a temetőbe és egy kő alá rejtette. T. ezalatt megkereste kerékpárját, Sóstón ivott még két deci pálinkát, aztán hazabiciklizett Nyírturára.

Fél kettőkor rendőrök ébresztették fel, mert a nyomozás már délután megkezdődött. Amikor a szeszfőzde vezetője visszament munkahelyére, egy nyírbogdányi lakos fizetni akart a pálinkafőzésért. A vezető a visszajáró pénzt akarta kivenni a kazettából és akkor látta meg, hogy feltörték, és hiányzik belőle az összes pénz. Gyanúja T.-re terelődött, akinek este hatig tartott volna a munkaideje, s nem találta sehol.

A gyanú igazolódott, megtalálták a lopott pénzt. A Nyíregyházi Járásbíróság T. S.-t másfél év szabadságvesztésre ítélte és két évre eltiltotta a közügyektől, L.-re hat hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést szabott ki és 2000 forint pénz mellékbüntetésre ítélte. A bíróság kötelezte őket a tsz-nek okozott 2750 forint megtérítésére. Az ítélet jogerős.

1991. augusztus 24., szombat

Miért lőtte le társát a csengeri határőr?

A nyírbátori határőrkerület csengeri őrsén lelőtte társát az egyik szolgálatot teljesítő határőr. Mi is történt valójában?

- Vizsgáljuk a körülményeket, a kérdésekre szakértők keresik a választ – mondja dr. Kémeri Kálmán, a Debreceni Katonai Ügyészség őrnagya, a vizsgálat vezetője.

- A lényeget, a konkrét tényeket már tudjuk. Négy katona volt szolgálatban, akik elhagyták helyüket, a közeli lakodalmas háznál szeszes italt fogyasztottak. Később kettőjük között szóváltás keletkezett, s egyikük hirtelen mozdulattal előrántotta, s csőre töltötte fegyverét, majd közvetlen közelről lelőtte társát. Ezek a tények bizonyítottak, a helyszínen tartózkodó mindhárom sorkatonát őrizetbe vettük. A szakértők arra keresik a választ, beszámítható-e a tettes, de az ügyben az igazságügyi fegyverszakértő, az igazságügyi orvosszakértő, valamint az elmeorvos véleményét is kikérjük.

A nyírbátori határőrkerület parancsnoka. Seres József alezredes csak nehezen tud napirendre térni a történtek fölött.

- Nemcsak a szülőknek fájdalom, a tisztikart és az egész állományt megrázta az eset, hiszen a mi felelősségünk is, ami a csengeri őrsön történt. Aki társát lelőtte, büntetett előélettel lett határőr, korábban lopásért és garázdaságért ítélték el, minderről csak a gyilkosság vizsgálata kapcsán szereztünk tudomást. Vele a szolgálatban is sok probléma volt, nehezen kezelhető ember, emiatt fenyítésben is gyakran részesült. Egybehangzó vélemények alapján primitív személyiség.

A nyírbátori határőrkerület tisztjei megpróbálják elkerülni a hasonló eseteket. Amennyire lehet, tovább sűrítik az ellenőrzéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában