Máriapócs

2021.08.15. 17:08

Máriapócs, a béke és a megbékélés szentélye

Megtelt a máriapócsi bazilika előtti tér vasárnap délelőtt, Nagyboldogasszony ünnepére érkeztek a zarándokok az ország minden szegletéből.

KO

Az énektől hangos bazilika parkja a hagyományos nagybúcsú ünnepéhez méltó díszbe öltözött Szűz Mária mennybevételének napján. A püspökök bevonulása után elkezdődött a szertartás, amelyen a tanítást dr. Keresztes Szilárd nyugalmazott püspök tartotta. Különös atmoszférát teremtett azzal, ahogyan felidézte II. János Pál pápa 30 évvel ezelőtti máriapócsi látogatását, a Szentatya akkori beszédéből idézett, s a szövegben sajátos módon helyezte el saját élményeit a püspök.

A II. János Pál pápa az evangéliumból idézett: „Akkor egy asszony felkiáltott a tömegből, boldog a méh, amely téged hordozott, és boldog a mell, amelyből szoptál.” és idézte: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a Te méhednek gyümölcse...” – így vezette be a beszédét, és elmondta: Itt vagyunk Máriapócson, ahol itt van az Istenszülő kegyhelye, amely immáron 325 éve hirdeti az Isten irgalmas jóságát, az ő anyjának síró szeretetét, amely azóta kedves kegyhelye azoknak, akik sírni, bűnbánatot tartani, megtérni akarnak.„ Így vagyunk mi is most itt, keressük az igazi vallásosságnak, a megtérésnek a lehetőségét – vont párhuzamot Keresztes püspök.

Majd felidézte, hogy a Szentatya 30 évvel ezelőtt a liturgia résztvevőit román, szlovák, rutén és ukrán nyelven is köszöntötte. Mindenkit felszólított arra, hogy béküljenek ki egymással, közösen építsék Európának az akkortájt kezdődött új korszakát. Hivatkozott arra, hogy hányszor szorgalmazta a nemzeti és vallási kisebbségek jogait, hányszor emelte fel szavát azért, hogy ezeknek a kisebbségeknek joguk legyen saját hagyományuk szerint, saját nyelvükön dicsőíteni az Istent.

A püspök hozzátette, amit akkor mondott II. János Pál ma is érvényes, hiszen Európa békéjének egyik legkeservesebb kérdése ma is aktuális. Ahogyan a család bensőséges szeretetének fontosságát is hangsúlyozta II. János Pál, valamint a házasság szent kötelékét, mindazokat az értékeket, amelyeket ma is szentnek tartunk. A szentanya magasztalását így folytatta:

– Mária rejtőzik Krisztusban, és Krisztus nyilvánítja ki magát Máriában, az ő szeretetében. Mária a keresztig elkísérte Jézust, ott volt vele, szenvedett, és látta meghalni fiát. Ez az emberiség sorsa... II. János Pál pápa utolsó mondatai az 1991-es liturgián így szólt: ” Mária, aki a jobbik részt választotta magában hordozza fia dicsőségének csodálatos szépségét, amint vele volt földi pályafutása alatt a kínszenvedésében és megaláztatásban, úgy most vele lesz a felmagasztalásban is, minden magyar hívő hirdeti, hogy a felmagasztalt anya, a Magyarok Nagyasszonya – hangzott a zárszó az akkori és a mostani liturgián.

Mint ismert, a máriapócsi nemzeti kegyhely bekerült a hungarikumok közé. A vasárnapi délelőtti szertartás után Nagy István agrárminiszter az erről szóló oklevelet ünnepélyes is átadta Kocsis Fülöp metropolitának. A miniszter, aki zarándokként érkezett a búcsúra elmondta:

– A máriapócsi kegyhely hazánk kiemelt épített öröksége, a máriapócsi búcsú a görögkatolikusság lelki-szellemi öröksége a Kárpát-medencében, védelmet érdemlő hungarikum, ami megnyitja Isten és egymás felé a keresztények szívét, közelebb hozza egymáshoz a nemzetiségeket és az egész magyarságot. Az idén a Hungarikum Bizottság úgy döntött, hogy a máriapócsi kegyhely és a búcsú is gazdagítsa az immár 79 értéket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményét. A kegyhely kiemelkedő szerepet tölt be a kárpát-medencei görögkatolikusság történelmi és lelki örökségének ápolásában, megőrzésében, évszázadok óta hidat képez a határon innen és túl élő magyarság között – mondta a miniszter. Majd azzal zárta:

– Minden reménységünk felülről van... mindig felfelé kell tekinteni.....és belülről kell keresni az igazságot, Jézus Krisztusban.

A kitüntető oklevelet Kocsis Fülöp érsek köszönte meg.

Fotók: Szarka Lajos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában