Huszártalálkozó

2021.08.10. 15:18

Nyergelnek megint a nyalka huszárok

A Magyar Honvédség parancsnoka és a honvédelmi miniszter is részt vesz a találkozón.

Fotó: Pusztai Sándor

Ismét patkódobogástól lesz hangos Nyíregyháza belvárosa és Sóstó az előttünk álló hétvégén, hiszen a Jósa András Múzeum a Magyar Huszár Alapítvánnyal, valamint a Magyar Honvédség (MH) Oktatási és Kulturális Központjával közösen augusztus 14-15-én rendezi legújabb huszártalálkozóját a szabolcsi megyeszékhelyen. A rendezvény immár a tizenhetedik a sorban, és ezúttal is több mint 50 mentébe bújt, délceg lovas szórakoztatja majd a közönséget, illetve emel nyeregbe jelképesen mindenkit, aki rajongója a magyar lovashagyományoknak.

Fotó: Pusztai Sándor

Ahogy arra a találkozó keddi sajtótájékoztatóján dr. Bene János címzetes múzeumigazgató rámutatott, az esemény bizonyos értelemben jubilál az idén. Éppen harminc esztendeje annak, hogy az első huszártalálkozót 1991 augusztusában megrendezték.

Szombaton a nagyszabású esemény 11 órakor kezdődik ünnepélyes megnyitóval az Országzászló téren, a látványosságok pedig 15 órától folytatódnak a Sóstói Múzeumfaluban. A napot az teszi különlegessé, hogy a nyíregyházán állomásozó területvédelmi ezred is itt tartja a családi napját, csupán ezáltal népes közönségtábort garantálva.

A találkozóhoz míves kiadványok is készültek. A címzetes múzeumigazgató szerkesztésében látott napvilágot a huszártalálkozók 30 éves történetét rengeteg képanyaggal bemutató kötet, illetve erre az alkalomra jelent meg a huszáremlékek 10. füzete, amely az egykori huszár, Márföldi István leveleit, tábori lapjait szedi csokorba 1943-1944-ből.

Az elmondottakat Székely Tibor hagyományőrző huszárezredes, a fél esztendő híján ugyancsak 30 esztendős Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke némi anekdotázás mellett azzal egészítette ki, hogy érkeznek huszárok Napkorról, Kisvárdáról, Borsod megyéből, Székesfehérvárról, Ózdról és Isaszegről is.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában