Tisza

2021.08.07. 21:21

PET kupa befutó Gergelyiugornyán – Kevesebb a hulladék mint kilenc éve (fotók)

Mintegy hat tonna hulladékkal kevesebb terheli a Tiszát.

Befutottak a célba a IX. PET Kupa hajói szombaton, A Felső-Tiszai verseny résztvevői mintegy hat tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát, és bár nem született újabb hulladékrekord, a rutinos csapatoknak nincs miért szégyenkezniük. Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, az összegyűjtött szemét mennyisége is azt mutatja, érdemes a folyó tisztaságáért dolgozni.

Összekovácsolja a csapatokat

– A szennyeződés nagy részét az utolsó szakaszon találták a versenyzők. A verseny elején csak a folyó bal partján kutathattuk fel a szemétszigeteket, a másik part ugyanis már Ukrajnához tartozik. A szélsőséges időjárás miatt több szakaszon magas volt a vízszint, ráadásul a Felső-Tiszán eléggé változatos a folyópart, ezért nem mindenhol volt megközelíthető a szennyezett terület. A viharok miatt a csapatok megállás nélkül „tették a dolgukat”, pihenni sem volt idejük, de ez egy szabadtéri műfaj, sok esetben a természeten múlik a munkánk sikeressége – ismertette a körülményeket a kommunikációs vezető, akitől azt is megtudtuk, az elmúlt három évben tapasztaltak alapján világosan látszik, hogy egyes területeken már nincs olyan sok hulladék, mint kilenc évvel ezelőtt.

– Megszoktuk, hogy rekordokról számolunk be, de most már nagyon sokrétű a tevékenységünk, látjuk beérni munkánk gyümölcsét, és hatalmas eredmény lenne, ha jövőre a határon túli változásokról is jó hírt adhatnánk. Bízunk benne, hogy a folyamatos munka és a külföldi hulladékgyűjtő akciók, továbbá a műanyag-újrahasznosításra irányított figyelem eredményre vezet – bizakodott Dóra Szilvia, aki a most debütált pontonkonvojról is mesélt.

 

Az úszómű óriási segítség volt a résztvevőknek, különösen az utolsó napokban, a panyolai nomád körülmények között. Az indulás után az erős sodrás miatt akadtak gondok, de a harmadik napra kialakult a megfelelő módszertan, és minden az elképzeléseknek megfelelően működött. A jövőben a rövidebb hulladékgyűjtő akciókon is bevetjük majd, és olyan helyszíneket is felkereshetünk, ahol hiányos az infrastruktúra – tette hozzá.

A pihenőnap is nagyon fontos a PET Kupa életében, a fáradtságos munka után jólesik kiengedni a gőzt, és a közös programok még jobban összekovácsolják a résztvevőket. Az idei pihenőnap fénypontja a „petasztár” vetélkedő volt, melyen valamilyen vicces zenés produkciót adnak elő a csapatok, s az éneklős, gitározós, tábortűz melletti „show” mindenkinek nagy öröm volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában