Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.24. 11:30

Rémhírek állnak az oltás útjában

Vannak, akiket nem lehet meggyőzni. Azok nem veszik fel az oltást, akik félnek a következményeitől.

Km

A vírussal szemben csak az oltás jelent védelmet

Fotó: Km-archív, Dodó Ferenc

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az oltottaknak és a fertőzésen átesetteknek a fővárosi kormányhivatal augusztusig 6 560 942 védettségi igazolást küldött ki, ami 66

százalékos arányt jelent. E téren a megyék és a települések között is nagyok a különbségek, hiszen amíg Győr-Moson-Sopronban a lakosság 72 százalékának van védettségi kártyája, addig ez a szám Borsod-Abaúj-Zemplénben nem éri el az 55 százalékot.

Összesen 65 olyan hazai település van, ahol 30 százalék vagy az alatti az arány – több ilyet találtunk megyénkben is. Az érintett falvak polgármestereit arról kérdeztük, vajon mi állhat e tendencia hátterében.

A fővárosi kormányhivatal augusztusig 6 560 942 védettségi igazolványt küldött ki a hazánkban az oltottaknak és a fertőzésen átesetteknek, ami országosan 66 százalékos védettségi arányt jelent – tudatta a napokban Szél Bernadett országgyűlési képviselő a hivataltól kapott adatokra hivatkozva.

Alig öt százalék

A budapestiek 78,4 százaléka rendelkezik védettségi igazolvánnyal, a megyék sorrendjét Győr-Moson-Sopron vezeti 72,2 százalékkal, az utolsó helyen pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll 54,9 százalékkal. Az adatok azt mutatják, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakóinak 56,5 százaléka kapta meg augusztusig a védettséget igazoló kártyát. A Pest megyei Ipolytölgyesen, illetve a somogyi Nemeskisfaludon közel százszázalékos az okirattal rendelkezők aránya, ezzel szemben Csenyétén ez a szám csupán öt százalék, a megyebeli Uszkán pedig 12 – utóbbi településen a Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint 586-an élnek, 69 lakosnak küldtek ki védettségi igazolványt.

Beszélgetnek velük

– Az emberek tartanak a védőoltástól, pedig nagyon sokat beszélgettünk velük erről, és elmagyaráztuk, hogy nincs mitől félniük – mondta lapunknak Lakatos Bertalan, Nyírpilis önkormányzati képviselője. A lista szerint a településen a lakosság 16 százalékának van védettségi igazolványa.

– Talán az is visszatartó erő lehet, hogy hozzánk legközelebb Piricsén van oltópont, de ez sem jelenthetne problémát, hiszen az önkormányzati kisbusszal mindenkit elviszünk, aki máshogy nem tudja megoldani az utazást. A családom és én is be vagyunk oltva, ezzel is példát szeretnénk mutatni a lakosságnak. Szerencsére lassan kezd feloldódni az emberekben a félelem, az utóbbi időben egyre többen regisztráltak – ebben is szívesen segítünk azoknak, akik kérik.

Rémhíreknek hisznek

Az adatok azt mutatják, hogy a Mátészalkai Járáshoz tartozó Nyírkátán élők 27 százaléka, azaz 571 lakos rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Lakatos Sándor szerint, bár a számok nem feltétlenül ezt mutatják, az önkormányzat eddig is mindent megtett azért, hogy minél többen „oltakozzanak” a településen. – A helyi háziorvossal együtt igyekszünk meggyőzni az oltatlan nyírkátaiakat arról, hogy a koronavírus ellen a legbiztosabb védettséget a védőoltás jelenti – mondta lapunknak a polgármester, aki mind a két vakcinát megkapta. Lakatos Sándor úgy látja, a hátrányos helyzetű családokkal a legnehezebb megértetni, miért is fontos a védőoltás.

– Arra a kérdésre, hogy miért nem veszik fel az oltást, nincs indokuk, annyit mondanak, hogy nem fogják maguknak beadatni. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy közülük a legtöbben fals információkra hagyatkozva döntenek, buta rémhíreknek hisznek – tudtuk meg a polgármestertől, aki kiemelte, hogy a településen egyre többen jelentkeznek be a harmadik oltásra.

Próbálja meggyőzni őket

Bár a lista szerint Szamosangyaloson az átoltottság 30 százalékos, Adorján György polgármester szerint a valóságban ez az arány jóval magasabb.

– Csak a Belügyminisztérium kimutatásában van 772 lakosunk, a mindennapokban 448-an élünk a községben, s közülük 232 lakos megkapta a védőoltást. Fiatalok és idősek egyaránt kérték a vakcinát, a családommal én is az elsők között jelentkeztem oltásra – tájékoztatta szerkesztőségünket Szamosangyalos vezetője.

– A tapasztalatom szerint a faluban az 50–60 év közöttiek félnek leginkább az oltástól, a médiában kirobbant vita miatt nem merik vállalni a vakcina beadatását. Természetesen ehhez joguk van, az akaratukat tiszteletben kell tartani, de én minden találkozáskor igyekszem őket meg- győzni arról, hogy a családtagjaik miatt is fontos a védőoltás, de sokat hallanak az oltás fontosságáról és szükségességéről a falugondnoktól és a háziorvosunktól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában