Hodász

2021.08.30. 16:09

Megszentelték az új otthont

Új, komfortos környezetet kaptak az otthon lakói.

KO

Fotó:

A kormány fejlesztéseinek középpontjában 2010-től a vidék Magyarországa áll – jelentette ki Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn a kívül-belül megújult hodászi Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon ünnepélyes átadásán. Schanda Tamás hozzátette: a mátészalkai központú választókerületben közel kétszáz fejlesztési projekt valósulhatott meg a Széchenyi 2020 programon belül. A hodászi otthon energetikai korszerűsítésére 300 millió forint fordult.

Ünneplésre gyűltek össze a Hodász melletti „kis faluban” a Szent Miklós Gondozó-Ápoló Otthonban. A négy ellátási egységből álló épületek új külsőt kaptak, megújult fűtésrendszerük, és napelemeket is telepítettek az egykor régi épületekre. Az otthonban 200 pszichiátriai beteget látnak el, valamint itt él 30 demens idős is.

A „kis falu”– ahogyan a helyiek nevezik –, eseménydús időszakon van túl, a fejlesztés a harmadik hullám kellős közepén indult el. A munkálatokat nehezítették a korlátozások, de zökkenőmentesen, határidőre túl jutott a beruházáson az intézmény. Az ünnepélyes átadón Szocska A. Ábel püspök szentelte meg a komplexumot.

– Amikor szerzetes lettem, bennem élt a vágy, hogy szegényeket, elesettek gondozzak, akkoriban nem volt rá lehetőségem. Szerzetesrendünk alapítója, Szent Bazil már az első századokban az idősek és a betegek számára kórházakat, otthonokat alapított, majd később a fiataloknak iskolákat hozott létre. Egyházunk régi időktől fogva, századokon át Jézus tanítása szerint erkölcsi kötelességének érzi, hogy segítsen a rászorulókon, a szegényeken. S így tesz a mai napig. Jézus azt mondta: „ Boldogok a szegények, mert övék a mennyek országa”, akkor értettem meg, hogy mit jelent ez a tanítás, amikor először jártam itt – idézte fel emlékét Ábel atya. Hozzátette: „ Jézus ezekről az emberekről beszélt” Majd elmondta, egyházuknak nagy öröm, hogy az ellátottak Hodászon, egy teljesen megújult épületben, korszerű környezetben tölthetik mindennapjaikat.

A rendezvény vendége volt Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, aki ünnepi beszédében kiemelte: – Egy nagyon fontos beruházás helyszínén vagyunk, a magyar kormány a Nyíregyházi Egyházmegyének közel 300 millió forintot biztosított a Szent Miklós az otthon korszerűsítésére, de ennél az összegnél sokkal fontosabb, hogy a beruházással több, mint 300 ember élete válik komfortosabbá – tette hozzá az államtitkár.

Ezután felidézte, az épületek a történelem egy-egy szeletét hordozzák. Voltak nemesek lakhelyei, majd a 20. század egyik legsötétebb korszakában a szovjet katonák laktanyája, aztán egy darabig gyerekeket nyaraltattak itt, majd olyan intézménnyé alakították át, amely pszichiátriai, addiktológiai és demens betegeknek ad otthont. Az épületeket többször is felújították, a mosatni a 21. századi követelményeknek is meg tud felelni –tette hozzá. Az ünnepsége a gondozók jerusálema táncával zárult.

S miközben a vendégek bejárták a megújult épületeket, szobákat, az intézmény vezetője, Lippainé Szabó Katalin elmondta, a gondozottak fegyelmezettek kezelték a járvány alatti korlátokat, mindegyikük megkapta a koronavírus elleni védőoltást, meglehetősen nehéz volt megértetni velük miért fontos a vírus elleni védekezés. Újságírói kérdésre elmondta azt is, elégedett a gondozói csapattal, bár a szociális szférában nem könnyű munkaerőt találni, hiszen ezt a feladatot csak hivatástudattal lehet ellátni.

– Az embertisztelet, a megfelelő hangnem, az odafigyelés a másikra, itt elengedhetetlen. Úgy látjuk,ahogyan országos viszonylatban, úgy ebben a térségben is több férőhely kellene, mert elöregedő társadalomban élünk, az idősellátásban akár hónapokig vár egy megüresedett helyre a demens beteg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában