Levelek

2021.08.18. 17:30

Segítségnyújtás a vízpartról

A horgászok szeretnék segíteni a vírusjárvány miatt árván maradt gyermekeket.

MML

Fotó: a szerző

A rászorulók és a betegek megsegítése, az árvák és a félárvák felkarolása és támogatása szinte egyidős az emberiséggel, s reméljük, ahogy a múltban és a jelenben, úgy a jövőben is jellemző lesz minden generációra ez a nemes cselekedet. A karitatív tevékenységekre, a jótékony célú adakozásokra mindig szükség van, és szerencsére sokan élnek közöttünk olyanok, akik átérzik a rászorulók helyzetét, s készek segítséget nyújtani.

Kedvező fogadtatás

Az elmúlt év végén az Országos Jótékonysági Vadászatról adtunk hírt, most pedig a horgászok kezdeményezéséről számolhatunk be, ugyanis szeptember 11-én a Leveleki-víztározónál és a Keszthelyi-öbölben, szeptember 19-én pedig Pilismaróton rendezik meg az Országos Jótékonysági Horgászatot.

Minderről az ötlet szülőatyja, Mikucza Zsolt tógazda tartott hétfő délelőtt sajtótájékoztatót a jótékonysági akció egyik helyszínéül szolgáló Leveleki-víztározónál.

– A jótékonyság gondolata már akkor megfogalmazódott bennem, amikor az elmúlt években megrendeztük itt a befagyott tónál a rozmárnapokat. A kilátogató vendégek ugyanis a program keretében ingyen ihattak teát, ehettek sült gesztenyét és gulyáslevest, s arra gondoltam, lehetne egy becsületkassza, aminek a bevételét felajánlhatnánk rászorulóknak. Végül ez az ötlet csak ötlet maradt, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudtam megvalósítani – emlékezett vissza a kezdetekre Mikucza Zsolt, a Leveleki Tóért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A sok elfoglaltságom mellett aztán tavaly decemberben a barátaimmal részt vettem az Országos Jótékonysági Vadászat vásárosnaményi rendezvényén, s valójában akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat: ha az ország 60 ezer vadásza össze tud fogni egy nemes cél érdekében, akkor miért ne tudna hasonló célért együttműködni a horgászok 700 ezer fős tábora?

– Mindenhol kedvező vissz­hangra talált az ötletem. A jótékonysági vadászat megálmodójával, Fejes László vadászbarátommal létrehoztuk az Országos Jótékonysági Horgászatot, s támogatta az elképzelést az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is. Mivel a világkiállításnak az egyik helyszíne Vásárosnamény lesz, így nevezhetjük kísérőprogramnak is ezt a horgászatot. Sajnos különböző okok és az idő rövidsége miatt azt nem tudtuk megszervezni, hogy a jótékonysági vadászathoz hasonlóan minden megyében legyen egy-egy helyszín, de remélem, jövőre sikerül majd.

A strand területén is

– Sajnos a mindennapi élet arra is megadta a választ, hogy a jótékonysági horgászat bevételét milyen célra is ajánljuk fel. A pandémia idején több gyermek árva, illetve félárva lett, őket szeretnénk majd megsegíteni a bevétellel. Nem csak egy egyszeri pénzadományban gondolkodunk, szeretnénk őket élményekhez is juttatni, például ki lehetne vinni őket a természetbe, meg lehetne velük szerettetni a horgászatot. Megyénkből az egyik horgászbolt azzal a kéréssel keresett meg, hogy szívesen patronálná hosszabb távon is az egyik fiatalt – folytatta Mikucza Zsolt, akitől arra is rákérdeztünk, vajon mennyi résztvevőt tudnának vendégül látni a tónál.

– Úgy gondolom, sok jó ember kis helyen is elfér. Mindenki tudja, hogy azon a napon miért jelentkezett a horgászatra, ezért nem igényelnek majd nagy területet a horgászok. Egyébként akkorra már a leveleki szabadstrand is bezár, így azt a területet is elfoglalhatják a horgászok. A tavon körben száznegyven stég van, azon is elfér két-három horgász.

Az érdeklődők a www.ojh.hu weboldalon regisztrálhatnak. Most még dolgoznak az internetes oldalon a szakemberek, finomítják a programot, néhány nap múlva azonban már regisztrálhatnak mindazok, akik hozzá szeretnének járulni a cél megvalósulásához. Nemcsak a horgászni szándékozók regisztrálhatnak ugyanis, hanem azok is, akik csak támogatni szeretnék kisebb-nagyobb összeggel ezt a kezdeményezést. A horgászok részvételi díja tízezer forint, azonban természetesen többet is befizethetnek adományként. A tervek szerint a Leveleki-víztározónál szeptember 11-én 8 órakor lesz egy kis ünnepélyes megnyitó, aztán következhet a 8-9 órás horgászat, a halak visszaengedésével. A rendezők gondoskodnak a résztvevők ellátásáról is. A szervezők bíznak abban, hogy a vadászok után a horgászok is megmutatják, hogy ott legbelül érző szív dobog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában