Helyi közélet

2021.08.19. 17:30

Sok étel végzi a szemetesben – döbbenet hány kilót dobunk ki

Nyáron még több ételfelesleg keletkezik, de van megoldás.

MI

Forrás: Illusztráció/Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Közeleg az augusztus 20-a, s a nemzeti ünnep kiváló alkalom családi összejövetelekre, kerti partik­ra is. A közös étkezéseknek azonban van árnyoldala is, ugyanis ilyenkor hajlamosak vagyunk a kelleténél több ételt készíteni, mely ha megmarad, rosszabb esetben a kukában végzi. A friss felmérések szerint évente 65 kilogramm élelmiszer-felesleg keletkezik a magyar háztartásokban, és ami még sokkolóbb, ez az adat fejenként értendő, tehát ahol többen élnek, a mennyiség ennek többszöröse is lehet. Tudatos vásárlással és néhány egyszerű, de annál hasznosabb praktikával azonban mindez mérsékelhető. A témáról Nagygyörgy Andrással, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatójával beszélgettünk.

Nem mindegy, mit hova

Elmondta, nyáron nő a kidobott élelmiszer aránya, több a vendégség, ahol szó érheti a ház elejét, ha nem roskadoznak a kínálótálak még az esemény végén is. Így sajnos garantáltan nem fogy el minden.

– Szélesebb a választék is, rengeteg szezonális zöldség és gyümölcs van a polcokon, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy az emberek többet vásároljanak. A nyaralások alatt is termelődhet fölösleg, ugyanis ha előre bevásárolunk, s a szállás felszereltsége nem teszi lehetővé, hogy elkészítsük a kívánt ételt, az alapanyagok jó eséllyel kárba mennek. Az emberek étvágya is ingadozhat a meleg miatt, ha ilyenkor is a megszokott mennyiségben vásárolunk, sok élelmiszer mehet veszendőbe – ismertette az ételfelesleg keletkezésének néhány okát Nagygyörgy András, aki praktikus tanácsokkal is szolgált olvasóinknak.

Kiemelte: nyáron érdemes egyszerre csak kevesebbet vásárolni, inkább többször menjünk boltba.

– Az élelmiszerek fagyasztásával is elkerülhetjük a pazarlást: a fogyasztás után megmaradt ételeket kisebb, egyszerre megehető adagokban, felcímkézve a mélyhűtőbe tehetjük, így legközelebb csak meg kell melegíteni. Sajnos a tehetősebb családokban meg sem kottyan kidobni azt a néhány ezer forintnyi élelmiszert havonta, de mindez a környezetre is rossz hatással van. Tudatosítani kell az emberekben, hogy ez mennyire rossz irány, a globális felmelegedésre is hatással van, ha a megveszünk valamit, aztán a kukába dobjuk, hiszen a lebomlása gázok felszabadulásával jár – hangsúlyozta az igazgató.

Szintén nagyon fontos – különösen nyáron –, hogy mit hogyan tárolunk, ugyanis a hűtőszekrények egyes részei eltérő hőmérsékletűek.

Nagygyörgy András felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő tárolással hosszabb ideig garantálhatjuk az élelmiszerek szavatosságát. – A modern hűtőgépekben kis piktogramokkal jelzik, hogy milyen termékeket érdemes az egyes polcokra, rekeszekbe tenni: felülre kerüljenek a felvágottak, ebédmaradékok, középre a tejtermékek, kemény sajtok, joghurtok. Az alsó polcra, a hűtő leghidegebb részére az elkészítésre váró nyers húst, halakat tegyük. A fiókokat is használhatjuk tudatosan, a zöldségeket, gyümölcsöket tanácsos itt tárolni. A legnagyobb hőingadozás az ajtóban tárolt termékeket éri, ezért ide olyan élelmiszereket helyezzünk, amik átestek valamilyen tartósításon. Az üdítők, lekvárok, befőttek, vajak tárolására ideális a készülék e szekciója – tanácsolta az igazgató, hozzátéve, a praktikákat nem csupán az ünnepek közeledtével érdemes alkalmazni, nagyon jó lenne, ha egész évben tudatosak lennénk.

Készítsünk listát!

– A pazarlási lánc a vásárlás előtt kezdődik. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi van otthon, mi jár le hamarosan – ezeket tegyük a polc vagy a hűtőszekrény elejére. Érdemes elgondolkodni, ezek mellé mire van még szükségünk a boltból, és szintén hasznos, ha olyan recepteket választunk, amikhez a hamarosan lejáró termékekre van szükség. A vásárlás előtt készítsünk bevásárlólistát, így megelőzhetjük, hogy többet vegyünk a szükségesnél, különösen, ha kerüljük az impulzív vásárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában