szemétszedés

2021.08.04. 17:30

Tisztábbá varázsolták a várost a diákok

A kedd délelőttöt az eldobált hulladékok felszedésének szentelték a fiatalok.

VNA

Fotó: Sipeki Péter

Még javában tart a vakáció, kedden reggel fél nyolckor mégis diákok gyülekeztek a Kossuth téren: bár megtehették volna, hogy a nyári szünet utolsó heteit kihasználva inkább otthon pihennek, mégis inkább szemétszedéssel kezdték a napot. A Nyíregyházi ­Diák-polgármesteri Iroda fiataljai azért indultak útnak, hogy tisztábbá tegyék a belvárost.

– Szerettünk volna az önkéntesség jegyében is programokat szervezni, így jutott eszünkbe a hulladékgyűjtés – mesélte lapunknak Ecsedi Noémi diákpolgármester. – Arra számítunk, hogy egyre több olyan fiatal csatlakozik majd hozzánk, akinek szívügye a környezetvédelem, valamint az, hogy minél élhetőbb legyen a városunk. A Nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal alakuló ülésén kértem, hogy javasoljanak számunkra olyan területeket, melyeknek nem ártana egy kis tisztogatás, így választottuk ki az útvonalakat.

Törődnek a bolygóval

A diákok a Kossuth térről többek között a Szent István és a Bocskai utcákon indultak el több kisebb csoportban, hogy végül a Jósa András Oktatókórháznál találkozzanak. A programra körülbelül negyven diák gyűlt össze, a szemétszedéshez Tóth Anett és Gulyás Patrik is csatlakozott.

– Sokat foglalkozom a környezetvédelemmel, hiszen nekünk kell tenni azért, hogy a bolygónk élhető maradjon. Otthon is szelektíven gyűjtöm a hulladékot, több szemétszedésen voltam már általános iskolás koromban is. Úgy gondolom, hogy mi, a korosztályunk odafigyel a környezetünk tisztaságára, legalábbis az én baráti körömben ez mindenkinek fontos – mondta el Anett.

 

– Voltam már hasonló akciókon az előző iskolámmal, és az elmúlt két évben nekem is egyre fontosabbá vált a természet védelme. Sajnos úgy látom, hogy sokan nem törődnek azzal, milyen károkat okoznak a szemeteléssel, cigarettacsikkekből nagyon sokat látok eldobálva – tette hozzá Patrik.

Zöldgeneráció

– Nagy öröm látni, hogy a fiatalok teljesen önállóan megszervezték ezt az akciót, és ilyen komolyan foglalkoznak a környezetükkel. Az pedig, hogy a nyári szünetben is ilyen sokan összegyűltek, nagyon szép eredmény – emelte ki kérdésünkre dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

– Az emberek szeretik, ha minden utca szép és tiszta, azonban Nyíregyháza egy nagyváros, és mindig akad egy-egy szeglet, amelyre nem irányul kellő figyelem, a Környezetvédelmi Kerekasztal éppen ezért a civilek jelzéseire is számít a problémás területekről.

Az alpolgármester a szemétszedésre induló fiatalokhoz is szólt: elmondta, hogy a saját gyermekein is látja, milyen erős a zöldszemlélete ennek a generációnak, azzal pedig, hogy tettekben is megmutatkozik a segítő szándékuk, nagyszerű példát mutatnak mindenkinek, valamint látszik, hogy a felnőttek is számíthatnak rájuk. Miután mindenki felszerelkezett gumikesztyűkkel és szemetes­zsákokkal, egy gyors eligazítás következett – például az úttestre ne lépjen le senki, vagy a veszélyes hulladékhoz ne nyúljanak, azt inkább jelentsék az illetékesnek –, majd nyakukba vették a várost, hogy megtisztítsák azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában