Kelet-retró

2021.08.31. 16:00

Új műemlékkel gazdagodott a megye

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. augusztus 31., csütörtök

108 ezer általános iskolás, 2220 új középiskolás kezdi a tanévet megyénkben

Szeptember 1-jén országszerte megkezdődik az új iskolaév. Megyénkben idén 108 ezer általános iskolás kezdi el a tanulást. A középiskolákban is növekedik a tanulólétszám. Eddig 2220 elsős iratkozott be a gimnáziumokba és szaktechnikumokba. Tavaly megyénkben 1100 tanuló érettségizett, idén 1300 negyedikes van. Megyénkben továbbra is pedagógushiány van. Az új tanévben már 111 általános iskolában vezetik be a politechnikai oktatást. Könnyebb lesz a tanulás az általános iskolákban, a tananyagot a Művelődésügyi Minisztérium lényegesen csökkentette.

Megyénkben eddig két kísérleti iskola működött. A nyíregyházi VI. sz. és a tiszavasvári I. sz. iskolában foglalkoztak nevelési kísérletekkel. A megyei tanács oktatási osztályán tervbe vették, hogy idén még 9 általános iskolában vezetik be az új nevelési kísérleteket.

Új neonvilágítású jelzőtáblákat szereltek fel a napokban Nyíregyházán.

1971. augusztus 31., kedd

Új műemlékkel gazdagodott a megye

Nagy vihart kavart a harmincas években Szabolcsban Móricz Zsigmond Ebéd című novellája. Az írás egy szabolcsi nagy lakomát ír le, utánozhatatlan ízekkel, színekkel és szavakkal. Mind ez ideig senki nem tudta, honnan származtak Móricz élményei, nem volt ismeretes az sem, hogy hol játszódott a kiváló ebéd. Most egy véletlen folytán pontosan felderíthetővé vált az Ebéd helye. Az épület, amelyet szinte teljes pontossággal leírt Móricz, Szabolcs község mellett van, a földvártól alig 50 méterre, és ez idő szerint a református pap lakhelyéül szolgál.

Az épület rendkívüli érdekességet tartogat. Szabolcs második hiteles késő barokk kori udvarháza, vagy ha úgy tetszik, kis kastélya. Ma is teljesen épek az eredeti ajtó- és ablakkeretek, és az 5 szoba 20 sarkában kitűnő minőségű barokk freskók díszlenek. A sarokban lévő képeken Szabolcs, István király, Bercsényi, Báthori, Bocskai, II. Rákóczi Ferenc láthatók, egy eddig ki nem derített XVIII. századi festő munkájaként. A képeket a novellában említi Móricz is, élve az írói szabadsággal más vezérekkel is kiegészítve. Lehet, hogy írásakor még más képek is léteztek, hiszen a nagyszoba falát sajnos lefestették, így csak a restaurálás után derülhet rá fény, hogy mi van a mész alatt.

Móricz Zsigmond 1930-ban Tömöri Dezső lelkész, volt sárospataki diáktársa vendégeként tartózkodott Szabolcsban, és ezután a földvárról is írt egy riportot. A szóbeszéd szerint Balsán ma is él az az asszony, aki a novellabeli híres ebéd szakácsnője volt, személye után most kutatnak.

A jó állapotban lévő, rendkívüli művészi értéket képviselő épületet – szakértők szeszerint – érdemes lenne megvásárolni, hiszen az kiválóan alkalmas lenne egy múzeum és vendégház kialakítására. Az irodalomtörténetileg és építészetileg egyaránt értékes ház iránti érdeklődés jogos, hiszen megyénk ezzel új emlékhellyel lehet gazdagabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában