VIDOR Fesztivál

2021.08.27. 20:26

VIDOR: Megkezdődött a kulturális seregszemle

A fesztivál kilenc napja alatt közel 300 program vár a Nyíregyházán élőkre és az ide látogatókra.

Fotó: DODO FERENC

– Az elmúlt másfél év bezártsága után minden ünnep újabb és újabb dimenziókkal gazdagodik. Amiről a pandémia előtt azt hittük, hogy az életünk alapvető eleme, s hogy nekünk jár, az egyik napról a másikra elérhetetlenné vált. Ennek hatására ráébredtünk a kultúra nélkülözhetetlenségére is – ezt mondta köszöntőjében a VIDOR Fesztivál pénteki megnyitóján dr. Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója.

– Most, hogy újra szabadon megélhetjük az itt és most élményét, vágyakozással tekintünk az ilyen és ehhez hasonló közösségi programok elé. A jubiláló VIDOR Fesztivál magas színvonalú eseménysorozat, ahol kicsik és nagyok is megélhetik, átérezhetik, hogy a kultúrának lélekemelő hatása van, éppen ezért meg kell óvnunk. Bízom benne, hogy az elkövetkező kilenc nap a felszabadult szórakozás öröméről szól majd, s azt kívánom, hogy minél többen legyenek ennek részesei – tette hozzá dr. Fülöp Péter.

– Nehéz időszakon vagyunk túl, a pandémia az élet minden területét, így a kultúrát is érintette. Ezért talán minden eddiginél nagyobb szükségünk van most a feltöltődésre, a kikapcsolódásra – így fogalmazott dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a fesztivál megnyitóján és a kultúra szerepéről is beszélt.

– Az életünk fontos része a kultúra, amire büszkének kell lennünk, a hagyományainkat nem csak meg kell őriznünk, de tovább is kell adnunk az utánunk következő generációknak. Ezen a fesztiválon az értékeink kerülnek a középpontba, s olyan gazdag a kínálat, hogy kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a nekik tetsző programot – mondta dr. Szabó Tünde.

Köszönet a támogatóknak

– Nagyon készültünk a 20. fesztiválra, és ehhez nagy lökést adott, hogy tavaly is meg tudtuk rendezni – akkor a koncertek egy részének a felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad adott otthont. A minisztériumi támogatásoknak és a szponzorainknak köszönhetően a jubileumhoz méltó programokkal várjuk a fesztiválozókat, akiknek a biztonságára is ügyelünk – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és hozzátette: bízik abban, hogy a karszalagos rendszer senkinek sem szegi kedvét.

Minőségi programok

A VIDOR fő szponzora, a Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója, Bige László arról beszélt, hogy ez már a hatodik alkalom, hogy 30 millió forinttal támogatja az eseménysorozat megrendezését, és nem zárta ki, hogy ezt teszi majd jövőre és azután is.

– Lokálpatrióta nyíregyháziként számomra nagyon fontos, hogy a fesztiválozók minőségi programokon vehessenek részt, ezért szívesen és büszkén támogatom a VIDOR-t – mondta.

Felszabadult szórakozás

– Kezdetben a színház gazdasági vezetőjeként, később igazgatóként, de eddig valamennyi VIDOR szervezésében részt vettem, és erre büszke vagyok – mondta a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert és hozzátette: az idén is nagy lelkesedéssel vágtak bele a munkába, és sikerült a jubileumhoz méltó programsorozatot összeállítani. – Abban bízom, hogy a fesztivál után senkinek sem a karszalagos rendszer, hanem a felszabadult szórakozás jut majd az eszébe – mondta az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában