Megyei értéktár

2021.09.02. 17:43

A csarodai csodaligetben

A Csaronda partján álldogálva megérint a nyugalom.

JG

Ma már inkább tó, mint patak a Csaronda

Sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amiket a megyei értéktárbizottság felvett a gyűjteményébe. Ha valaki Csaroda környékén jár, mindenképpen érdemes megállni a faluban a református templom környékén.

Bizánci freskók a templom falán | Fotók: Jernei Gábor

Az Árpád-kori templomban a 13. században festett freskókat a reformáció idején bevakolták, de mára már helyreállították a képeket.

– Gyönyörű bizánci freskókban gyönyörködhetnek a betérők – mondja Gál Miklósné, aki 26 éven át látta el a templom gondnoki teendőit és fogadta a turistákat. – Már nyugdíjas vagyok, de volt olyan év, hogy 14 ezer látogatót fogadtam. Akadt olyan nap, hogy 12 busznyi turistát kalauzoltam, a végén már azt sem nagyon tudtam, mit mondok. A pandémia visszavetette ugyan a forgalmat, de most már megint jönnek a látogatók.

Ma már inkább tó, mint patak a Csaronda

Amikor megkérdezem, a Csaronda most akkor tó vagy patak, Gál Miklósné nevetve válaszol: – Valamikor bővizű patak volt, helyenként a mélysége elérte a hét métert is. Beregből mindenki ide járt kendert áztatni. Ma már nincs igazi vízutánpótlása, ezért szépen lassan tóvá alakult, most már inkább állóvíz lett a Csarondánk.

A csarodai templom

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában