Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.11. 15:30

A kereszténység apró kövei a református iskolák

Új iskolával bővült a református köznevelés a megyében.

KO

Református tanévnyitó Szorgalmatoson | Fotó: iskola

– Akik végigmennek Nyíregyházán a Színház utcán, láthatják, hogy a Jókai Mór Református Általános Iskola homlokzata teljes egészében megújult, a belső munkálatokkal, valamint az udvar rekonstrukciójával is jól halad a kivitelező – mondta el dr. Gaál Sándor református esperes. Hozzátette, a beruházás nagyban hozzájárul az iskola magas szintű oktatásához-neveléséhez.

A végükhöz közelednek a belső munkák a Jókai-iskolában | Fotók: Dodó Ferenc

– A beruházás utolsó szakaszához érkeztek el, mint ismert: az intézmény Színház utcai épületegyüttese új szárn­nyal bővül, amelyben egy évtizedek óta vágyott tágas ebédlő is várja majd a diákokat. Hat új tanteremmel és egy korszerűen felszerelt tornateremmel gazdagodik az épület – fűzte hozzá dr. Gaál Sándor esperes.

Felmérik tudásszintjüket

– A megszokott rendben kezdődött el a tanév a Tiszántúli Református Egyházkerület iskoláiban – erről már dr. Veress Bertalan, az egyházkerület tan­ügyi főtanácsosa beszélt lapunknak. Megtudtuk, a nyári szünetben a szükséges karbantartásokat elvégezték, a tanügyigazgatási feladatokat időben előkészítették.

Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 22 köznevelési intézmény működik a reformátusok fenntartásában: 16 óvoda, 17 általános iskola, 2 gimnázium, 2 alapfokú művészeti iskola, 2 kollégium és egy fejlesztő iskola.

Tankönyvosztás augusztus végén

– Kiemelt figyelemmel kísértük a koronavírus-járvány alakulását, a járványügyi intézkedéseket. Nagy öröm, hogy jelenléti oktatással kezdődött el az év, megtartottuk a tanévnyitó ünnepségeket is. Az elmúlt két esztendőben a tantermen kívüli oktatásban töltött idő a pedagógusoknak és a diákoknak, de a szülőknek is nagy kihívást jelentett.

– Fontos volt, hogy tavasszal, még ha egy rövid időre is, de visszaülhettek a nebulók az iskolapadba, s ez lehetőséget adott az ismeretanyag rendezésére, valamint annak áttekintésére, mennyire haladtak a tanulók a távoktatásban. Ez a feladat most is hangsúlyos marad, szeretnénk segíteni azoknak a diákoknak, akik esetleg lemaradtak – válaszolt a tanügyi főtanácsos arra a kérdésünkre, felmérik-e a diákok tudásszintjét az év elején, és milyen készségek, képességek megerősítésére törekednek szeptembertől ismét.

– Az általános iskolákban továbbra is a fő cél az alapkészségek megerősítése: értő olvasás, írás, olvasás. A középiskolákban a speciális osztályok mellett a 11–12. évfolyamon az emelt szintű érettségire felkészítés, különös figyelemmel arra, hogy egyetemi, főiskolai képzésre csak az vehető fel, akinek legalább egy emelt szintű érettségi vizsgája van. A nyelvoktatás iskolarendszerünk minden szintjén fajsúlyos tudásfejlesztési terület, számos intézményünkben emelt óraszámban tanítjuk az idegen nyelveket – jegyezte meg dr. Veress Bertalan.

Csoportbontásban is tanulnak

Olyannyira kiemelt oktatási feladat a nyelvtanulás, hogy számos református általános iskolában már hetedik osztályban sikeres középfokú nyelvvizsgát tesznek a diákok. Az egyik legfiatalabb intézményükben, a szor­galmatosi Deák Ferenc Álta­lános Iskolában is így van ez, erősítette meg Gombásné ­Veres Zsuzsanna igazgató. Szeptemberben egyházi fenn­tartásban kezdte meg a tanévet a szorgalmatosi általános iskola, ahová 215 tanuló jár.

Református tanévnyitó Szorgalmatoson | Fotó: iskola

– Minden évfolyamon egy osztályt indítunk. Az idén 32 elsős ült be az iskolapadba, ők már az első évfolyamon tanulják az angolt, ötödik osztálytól emelt szinten és csoportbontásban. A másik erős lábunk az informatikaoktatás, amit digitális kultúra tantárgy­ként harmadik osztálytól kezdünk el.

– Úgy gondolom, csak nyerhetünk azzal, hogy egyházi iskola lettünk. A szülők is támogatták a kezdeményezést, a gyerekek jelentős része rendszeresen jár hitoktatásra, vallásos családban élnek. A szülők a fenntartótól, a református egyháztól biztonságot, szilárd alapokat, egy olyan értékrendet várnak, ami nagyobb biztonságérzetet nyújt gyerekeiknek, ebben a gyorsan változó és kiszámíthatatlan világban – fűzte hozzá Gombásné Veres Zsuzsanna.

Szvoren Attila, a helyi református közösség lelkésze úgy gondolja, a kereszténység egy apró köve lett a szorgalmatosi iskola. Mint mondta: az egyház igenis tud modern, fiatalos és nyitott lenni, értéket közvetíteni és mi több: lelki többletet nyújtani a gyerekeknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában