gyermekvédelem

2021.09.03. 14:00

Ahol egy új családra találnak

Az országban működő gyermekvédelmi intézmények, szolgálatok háromnegyede egyházi fenntartásban van.

KO

Az ember életében az egyik legszemélyesebb élmény a születésnap. Az az ünnep, amikor fontosnak és szeretettnek érzi magát, elsősorban a saját családjában. Sajnos, sokaknak nem adatik meg, hogy féltő szülői gondoskodás mellett nőjenek fel, legyen kivel elfújniuk a születésnapi tortán égő gyertyákat, nekik a nevelőszülők vagy a lakásotthonok jelentik a támaszt. Az idén 10 éves a görögkatolikus gyermekvédelem, ez alkalomból rendeztek konferenciát, ahol a születésnap szimbolikája többször is előkerült. Egy évtizede, hogy a görögkatolikus egyház fenntartásában működő intézmények szakmaiságukkal, lelkiismeretes munkájukkal kiveszik részüket a család nélkül maradt vagy a családból valamilyen krízisállapot miatt kikerülő gyerekek neveléséből.

Biztatás és elismerés

Csütörtökön a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola dísztermében a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek munkájának szólt elsősorban a köszönet, mindazoknak, akik – eleget téve a folyton változó, finomodó gyermekvédelmi törvényben diktált paragrafusoknak – hivatástudattal, odaadással dolgoznak. Kocsis Fülöp érsek-metropolita közös imával nyitotta meg a konferenciát. Elhangzott, a szociális gondoskodásban évezredes múltja van egyházuknak, ma is kötelességüknek érzik, hogy segítsék a rászorulókat. S amióta a Szent Lukács Szeretetszolgálat egyházi fenntartásba került, a gyermekvédelem számos területén segítséget nyújthatnak a család nélkül maradt fiataloknak, merthogy három jelentős szervezeti egységet működtetnek ezen a területen.

Kezdeti nehézségek

A Miskolci Egyházmegye püspöke, dr. Orosz Atanáz a kezdeti nehézségekre utalt vissza, amikor még nem volt könnyű átvenni és működtetni az intézményeket. Elmondta, a szomszédos megyében 1500 gyereket látnak el, az elmúlt években 800 fiatal került ki a rendszerből, akik közül többen a görögkatolikus intézményekben helyezkedtek el. Ezután Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök a köszöntőjét azzal vezette fel, hogy bár neki saját gyermeke nincs, mégis több százért vállal felelősséget, az egyházhoz tartozó nevelőszülői hálózaton, lakóotthonokon keresztül értük is imádkozik.

– Van egy mondás, miszerint: a méz ízéről az tud beszélni, aki már kóstolta. A gyermekvédelem is ilyen, az érti meg igazán, miről szól, aki benne van, aki benne él. Fiatalon lettem nagymamám gondoskodására rábízva, aki nagy szeretetben nevelt fel. A legfontosabb parancs útján, jézusi szeretettel nevelt, erre van a legnagyobb szükség a gyermekvédelemben is – jegyezte meg a püspök atya. Hozzáfűzte, ebben a kihívásokkal teli, komplex szakmában fenntartóként nem feledkezhetnek meg a nevelőszülők, valamint az otthonok dolgozóinak biztatásáról, elismeréséről sem.

Jelenleg 23 ezer gyerek kötődik a gyermekvédelmi rendszerhez. – Egy középméretű magyarországi városnyi gyerekről van szó, nem mindegy, mi lesz a jövőjükkel, tudunk-e stabilitást nyújtani számukra, megalapozni felnőttkorukat – erről már Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszélt a rendezvényen.

Van, hogy életeket mentenek

– A 23 ezerből 17 ezer gyerek tartozik valamilyen egyházi fenntartású intézményhez vagy szolgáltatóhoz, a görögkatolikus egyházmegye 2500 gyerekről gondoskodik. Az elmúlt egy évtized alatt néhány prekoncepció is megdőlt. Sokáig az a mondás élt, hogy az állam minden szociális problémát megold, és a problémák orvoslásához jó sok pénz kell. Ez nem így van. Ne feledkezzünk meg a közösséghez tartozásról, a családhoz tartozás érzéséről, mert ha a családtól elszakad egy gyerek, a legfőbb feladatunk újraalkotni a bizalmi köteléket, szilárd érzelmi alapokat nyújtani, hogy a fiatal felnőtt később meg tudja állni a helyét a világban – tette hozzá az államtitkár, aki szerint a gyermekvédelmi hálózaton kívül a társadalom más szegmenseiben is változtatni kell a szemléleten. Jó lenne például, ha nem indulna hátránnyal egy munkahelyen a gyermekvédelemből kikerülő fiatal.

Megemlítette azt is, sokszor ment életet a szociális háló. Kiemelte, a kormány a továbbiakban is szeretne egy családközpontú gyermekvédelmet támogatni, a nevelőszülő-hálózatot erősíteni, ezzel együtt gondoskodni azokról is, akik otthonokban élnek.

A konferencia szakmai előadásokkal folytatódott a nap végéig. A sort Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója kezdte. A szakszolgálat munkáját így foglalta össze: az országos szervezet közös irányítása az egységes eljárások és azonos szakmai módszertani alapelvek szerint végzett területi munkát biztosítja annak érdekében, hogy minden gyermek, bárhol éljen az országban, azonos eséllyel jusson hozzá a gyermekvédelmi gondoskodáshoz.

Borítókép: Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója tartott előadást | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában