Kelet-retró

2021.09.07. 16:00

Amikor pisztolypárbaj volt Nyíregyházán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. szeptember 7., kedd

Fizikai munkával kezdik a tanévet a nyíregyházi középiskolások

Évek óta fizikai munkával kezdik a tanévet a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola növendékei. A Nyíregyházi Konzervgyárban egy hétig dolgoznak. Szilvát magvalnak, feleznek. Elsőrendű haszon, hogy a közvetlen termelőmunkát megismerik, s az sem közömbös, hogy a végzett munka díját kézhez kapják.

Térdig érő gázlók a Tiszán

A Tiszának és mellékfolyóinak még mindig igen alacsony a vízállása. Egyes gázlóknál még az is előfordul, hogy 40-50 centiméteres, térdig érő vízben lehet átkelni a folyón. Ilyen gázlók alakultak ki Tuzsérnál, Zsurknál, Benknél, Kisvarsány és Gulács mellett. Tivadar felett pedig csak csónakokkal lehet átkelni a folyón, nagyobb vízijárművel már nem.

A Túron az idén mérték a legalacsonyabb vízállást, 100 centimétert, vagyis a sokévi átlag legkisebb vízállásánál is egy méterrel kevesebbet.

1991. szeptember 7., szombat

Pisztolypárbaj Nyíregyházán

„Bűnös hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérletében és lőfegyverrel való visszaélés bűntettében.” Ezt állapította meg a megyei bíróság a kálmánházi F. S. ügyében.

A fiatalember a szülei földjén dolgozott. A szülők válni készültek, ám a vagyonmegosztáshoz legalább félmillió forint készpénzre lett volna szüksége a családnak. A fiú úgy gondolta, ezt az összeget megszerzi. A nyíregyházi KGST-piacon vásárolt egy pisztolyt. Azzal az egyik erdőben gyakorolt, főleg üvegekre lövöldözött. Az üvegeket eltalálta, a rendőröket szerencsére nem.

Egy este a nyíregyházi Széna téri benzinkúthoz ment, a cserjésben a fejére húzott egy elől kivágott sísapkát, belépett a kút melletti irodába. Egy szatyrot dobott a kutasnak és csak a lényeget mondta: „Ide a pénzt!”

Pechére két rendőr ült a helyiségben. Rájuk lőtt pisztolyával, majd azt követelte, hogy a rendőrök pisztolyukat tegyék az asztalra. A bátor rendőrök azonban lőttek, s két helyen súlyosan megsebesítették, ártalmatlanná tették a támadót. A mentők hordágyán így nyögött fel a fiú a rendőrökre nézve: „Most ti győztetek.”

A vádlott a tárgyaláson így védekezett: „Nem akartam lelőni a rendőröket, csak rájuk ijesztettem, hogy pénzhez jussak.” A bíróság ezt a védekezést nem fogadta el, mert a szakértő megállapította, hogy a fiatalember célzott lövéseket adott le a rendőrökre. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a fiú megsérült, hogy rendezetlen családi körülmények között él, súlyosbító körülmény volt, hogy tettét veszélyes fegyverrel követte el és a hasonló fegyveres rablások elszaporodtak hazánkban.

A megyei bíróság F. S.-t nyolc év fegyházra ítélte és kötelezte harmincezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában