Légitámadás

2021.09.07. 14:00

Amikor több mint 1000 bomba hullt Nyíregyházára...

A Nyíregyháza elleni légitámadás nyolcvan halálos áldozatot követelt.

JG

Fotó: Dodó Ferenc

1944. szeptember 6-a fekete betűs napként íródott be Nyíregyháza történetébe. Délelőtt 11 órakor egy mindössze 15 percig tartó légitámadás három hullámában több mint ezer 250 kilogrammos rombolóbombát dobtak a városra amerikai repülőgépekből. A tragikus esemény 80 halálos áldozatot követelt. Rájuk is emlékeztek hétfő délelőtt a nyíregyházi vasútállomáson és az Északi temetőben.

Újjáépült a város

– Keveset beszélünk arról a korról, amikor ez a támadás történt a város ellen – mondta a vasútállomáson meg­emlékező beszédében dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

– Öt éve tartott már a II. világháború, de Nyíregyházát addig még támadták meg. Ekkor érkezett el a tragikus nap, amikor Nyíregyházát is elérte a háború, ami nyolcvan emberéletet követelt. A vá­ros azonban nem hagyta magát, napokon belül megindult az élet, Nyíregyháza kezdett újjáépülni. Ez a folyamat a mai napig is tart, és büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen várost tudunk majd ­továbbadni a jövő generációinak.

A nyíregyházi alpolgármester hozzátette, azért fontosak ezek az alkalmak, mert azt üzenik az utódoknak, hogy jöhet bármilyen veszedelem, a nehéz helyzetekben az emberek összefognak, és egymást segítve lesznek úrrá azokon.

– A történelem tanulságait bölcsen kell levonni – mondta dr. Ulrich Attila.

Száznál több gép

– 1944. szeptember 6-án dél­előtt száznál is több gép szállt a város felé – mondta beszédében dr. Holmár Zoltán történész. – Tíz óra ötven perckor szólaltak meg a szirénák, és az első 58 gép már bombázott is. Az első hullám bombái még lakatlan területre zuhantak. A következők viszont elpusztították a pályaudvart, a mellette lévő sporttelepet és a környékbeli utcák házait. A harmadik kötelék bombarakománya a várostól északra, szintén lakatlan területre esett.

A pályaudvar és a laktanya hatszáz, a fűtőház száz, a város többi része mintegy harminc bombát kapott. A támadásnak nyolcvan halottja volt: 37 férfi, 29 nő és 14 gyerek.

Épületek százai rongálódtak meg vagy váltak lakhatatlanná, közel ezer ember hajlék nélkül maradt. Kilencszáz ember kapott ideiglenes szállást, az anyagi kár 74,5 millió pengő volt.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában