Nyíregyháza

2021.09.24. 07:56

Barangolás a tudomány világában

A kutatók éjszakáján a Nyíregyházi Egyetem és a DE Egészségügyi Kara is programözönnel várja az érdeklődőket.

KM

20190927 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet Magyarország Fiatalok sokaságát vonzotta a Kuatatók Éjszakája programsorozata a Nyíregyházi Egyetemen, ahol többek között a fizika, a kémia , a csillagászat, a robotika, a gazdasági és turizmus témakörben várták érdekes előadások, kisérletek, bemutatók és kiállítások a tudomány iránt érdeklődőket a campus tanszékein.

Fotó: DODÓ FERENC

Nyíregyháza. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tanszékei gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket az idei kutatók éjszakáján, szeptember 24-én, pénteken 15 és 20 óra között.

A Sóstói úti campuson oktatói termekben és szaktantermekben kínál programokat a kar az elsősegélynyújtás, a gyermekgondozás területeiről, valamint a látogatók paralimpikonokkal is találkozhatnak.

Az előadásokon az érdeklődők megismerhetik a gyakorlatban alkalmazott társadalomkutatási módszereket, a mentőtiszti és az egészségügyi szervező képzést, a három specializációt: egészségügyi ügyvitelszervező, egészségturizmus és egészségbiztosítás képzéseket is. Emellett a résztvevők bepillantást nyerhetnek a mentőtiszt és a védőnői szakma rejtelmeibe, a DE bor- és egészségkutatásaiba, valamint bemutatják a karon folyó legújabb fejlesztéseket.

Lézertől a fraktálteniszig

A Nyíregyházi Egyetemen több mint két tucat programot kínálnak az érdeklődőknek a kutatók éjszakáján este 7 óráig. A kora délutáni (13 óra 45 perc) megnyitót követően fizikai és a kémiai előadások hallhatók, lesznek mikroszkópos vizsgálatok, kémiai és laborkísérletek és a lézer működését is megismerhetik a látogatók.

Tartanak előadásokat az intelligens gokartról és interaktív szimulátoron repüléstechnikai bemutatót. Lesz újraélesztési gyakorlat, startup-kisokos, és a szakemberek a partifecskék családi életéről is tartanak előadást. A műszaki és agrártudományi intézet szakemberei beszélnek a mérnökképzésről és az erős paprika kutatásáról is rendeznek eszmecserét, sőt aki meri, meg is kóstolhatja a csípős s egyben nagyon egészséges paprikát.

Szó esik az internet és a közösségi oldalak használatának veszélyeiről, bemutatják a 3D mérőgépet, aki pedig nem tudja, mi az a fraktáltenisz, a kutatók éjszakáján erre is választ kaphat.

A látogatók megismerhetik az impresszionizmust, az emberi és az állati csontok titkait, a matematika iránt érdeklődők pedig a 2D-s játékprogramozásról hallhatnak információkat. Az egyetem parkjában tájékozódási játékra várnak mindenkit, a 18 év feletti látogatóktól kérik a védettségi igazolványt.

Borítókép: A repülőgép-szimulátor tavaly is lenyűgözte a gyereket is |Fotó: archív, Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában