Nyíregyháza

2021.09.06. 15:20

Bevonnák a robotikát a rehabilitációba

A mostani adománnyal egy lépéssel közelebb kerültek az új eszközök beszerzéséhez.

MI

Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Közel hétszázan vettek részt a Mozaik Med Sportegyesület és Nyíregyháza közös szervezésű sporteseményén, az I. Nyíregyházi Futófesztiválon. A jótékonysági futáson kétszázan álltak rajthoz, a résztvevők 200 ezer forintot gyűjtöttek a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztály „Kérlek, segíts...” Alapítványának.

Az adományt hétfőn adta át dr. Bana Richárd, a Mozaik Med SE elnöke. Az eseményen jelen volt dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, dr. Kántor Katalin, a Gyermekrehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa és Gyurcsán Gábor, a Mozaik Med marketing vezetője.

Óriási célt tűztek ki

Dr. Szondi Zita elmondta, a kórházat eddig is sokan támogatták, de a koronavírus-járvány ezt a nemes szándékot tovább erősítette.

– A verseny résztvevői sokat tettek az egészségükért, ráadásul a nevezési díjakkal az intézményünket is segítették. Az adomány nagyon jó helyre kerül, hiszen a gyermekrehabilitációs részleg egy óriási célt tűzött ki, amit reményeink szerint a jövőben sikerül megvalósítani – bizakodott a főigazgató.

Fotó: Dodó Ferenc

Dr. Bana Richárd kiemelte, mintegy két és fél éve született meg a futófesztivál ötlete, és úgy véli, a kezdeti célokat sikerült túlszárnyalni.

– Rengetegen vettek részt a futáson, és bízunk benne, hogy a jövőben még több eseményt rendezhetünk, az osztály pedig eléri a céljait – hangsúlyozta az egyesület elnöke. A cél pedig nem kisebb, mint bevonni a robotikát a gyermekek rehabilitációjába. Dr. Kántor Katalintól megtudtuk, az országban még egyedülálló a technológia, sok munka van még hátra, de azt szeretnék, hogy a legmodernebb, a világon is elismert kezeléseket kaphassák meg gyógyulásukhoz a megyében élő gyerekek.

Dr. Szondi Zita lapunknak elmondta, az új, speciális rehabilitációs kezelésben robotok mozgatják a sérült végtagokat, s a kitartó mozgás hatására apró lépésekkel javulhat a gyerekek állapota.

– A terápia megkönnyíti a sérült gyermek haladását, továbbá a fizioterápiás személyzet munkáját is segíti. Különböző beállítással mozgathatjuk a végtagokat, ezáltal fenntarthatjuk az izomerőt,a kezelés hosszú folyamat, több tízezer mozdulattal apró előrelépéseket, eredményeket érhetünk el a sérülteknél. A technológia még nagyon új, és sokba is kerül, ugyanis legalább 10 millió forintra van szükség egy ilyen eszköz megvásárlásához – tudtuk meg a főigazgatótól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában