Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.03. 17:30

Csak akkor szigorítanak, ha muszáj

Se maszk, se teszt, az eddig elért eredmények miatt nincs szükség szigorra a hazai oktatásban.

KM

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban is beoltották azokat a diákokat, akik jelentkeztek | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: [email protected] +36305431120

Bár sok szakember a koronavírus-járvány negyedik hullámának bekövetkezését várja, szeptember elsejétől a jelenléti oktatás kezdődött meg az oktatási intézményekben. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere levelet írt az iskolák igazgatóinak a szerdán induló új tanév követendő járványügyi intézkedéseiről.

A tárca vezetője több korábbi szigorító intézkedést is hatályon kívül helyezett, ugyanakkor nő az iskolák önállósága, és saját szabályokat alkalmazhatnak. A főbb központi ajánlások között szerepel, hogy időközönként fertőtlenítő takarítást kell végezni az iskolákban. A friss ajánlás szerint a maszkviselés nem lesz kötelező, de nem lehet megtiltani.

A korábbi ajánlás az volt, hogy a gyerekeknek leginkább az óraközi szünetekben érdemes maszkot hordaniuk. Összeállításunkban annak jártunk utána, vajon megyénk oktatási intézményei milyen intézkedésekhez ragaszkodnak, hogy megakadályozzák a vírus újabb hullámát.

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban is beoltották azokat a diákokat, akik jelentkeztek | Fotó: Sipeki Péter

Megkezdődött a 2021–2022-es tanév, már az első iskolai napokat is maguk mögött hagyták a diákok. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma számít a koronavírus 4. hullámának begyűrűzésére, a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően egyelőre az iskolákban sincsenek érvényben szigorú védekezési szabályok.

Most a legfontosabb a gyermekek mentális egészsége és természetesen a jelenléti oktatás újbóli zavartalanul működtetése, ami nemcsak az államvezetés érdeke, hanem a szülőké is, akik így nyugodtan járhatnak munkába. Ha röviden akarjuk összefoglalni a lényeget, azt mondhatjuk, nem kötelező a maszkok használata, nincs lázmérés, és tesztelést sem végeznek az oktatási intézményekben.

Nem kell, de nem is tiltott

– Az arcmaszk viselése már valóban nem kötelező, de mivel a viselését nem is lehet megtiltani, intézményünkben több diák is hordja, a szerdai évnyitón 4-5 fiatal is úgy jelent meg – mondta el érdeklődésünkre Molnár József, a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója.

– A reggeli testhőmérőzés sem kötelező immár, de a bejáratnál még most is ott a készülék, a gyerekek gyakran bekapcsolják. Csütörtök reggel 16 tanulónk kapta meg a vírus elleni védőoltást, s ha úgy éreznék, hogy lázuk van, azonnal le is ellenőrizhetik testük hőmérsékletét. Korábban az iskolatitkárt keresték hasonló esetekben. Most csak 16 tanuló jelentkezett védőoltásra, mert a nyári szünetben 18 már megkapta a vírus elleni vakcinát.

– Az aulában, a tantermekben és a mosdóhelyiségekben van kézfertőtlenítő, napközben és a tanítási órák után fertőtlenítjük a padokat, székeket. Természetesen nyomon követjük az egészségügyi helyzetet, s annak megfelelően vezetünk be szigorúbb rendeletek, de én nagyon bízom benne, hogy ez nem következik be – mondta el Molnár József, majd hozzátette: – Az első héten az elsősöket még a tanteremig elkísérhetik a felnőttek, de utána már nem léphetnek az épületbe.

A nyíregyházi Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nevelőtestülete pénteken tartja az idei első ülését, a jövő héten pedig megbeszélésre hívják a szülőket, velük véleményeztetik, majd házirendbe foglalják az új szabályokat, tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Kocsisné Sárossy Emőkétől.

Lesz ünneplés és házirend

– Szeptember 16-ig tartunk egy úgynevezett beszoktatási időszakot. Az elsős kisdiákoknál biztonságérzetet nyújt, ha a szülő bekísérheti őket az osztálytermekig, így a korábbi járványügyi szabályokkal ellentétben be lehet lépni az iskolaépületbe. Szeptember közepétől vissza szeretnénk térni a járvány idején kialakított és jól bevált rendre, mely szerint a bejárati ajtóig vagy az iskolaudvarig kísérik a szülők gyerekeiket.

– A házirendünket megvitatjuk pedagógusainkkal, a szülőkkel és természetesen az intézményt fenntartó egyházzal, majd a bejárati ajtóra ki fogjuk függeszteni. A rendezvényeinket az érvényben lévő létszámkorlátokat figyelembe véve fogjuk megszervezni. Ebben a tanévben ünnepeljük a 25. évfordulónkat, reméljük, a terveink szerint meg tudjuk tartani az ehhez kapcsolódó rendezvényeinket – mondta Kocsisné Sárossy Emőke.

A megyeszékhely egyik legnagyobb, ahogyan ők nevezik, „gyűjtőiskolája” a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola, amely a város összes köznevelési intézményéből fogad tanulókat. Tamás Attila igazgató elmondta, a lázmérés, a kötelező maszkhasználat nem kötelező, bár nem tudjuk, hogyan alakul a járványhelyzet. Azt örvendetesnek nevezte, hogy végre jelenléti oktatásban kezdhetnek a jövő héten, hiszen a muzsikatanítás élménye így lesz teljes értékű.

– Szerencsés helyzetben voltunk, hiszen minden technikai eszköz és digitális kompetencia birtokában az előző évi távoktatásban is meg tudtuk tartani óráinkat, sőt online versenyeken kiemelkedően szerepeltek növendékeink. Ebben a tanévben, ha nem szól közbe semmi, hangversenyeket is szervezünk. A házirendünkről folyamatosan tájékoztatjuk a szülőket is, bármi változhat, nincs kőbe vésett szabály.

Túl vannak az oltáson

Negyedikként a nyírpazonyi Színi Károly Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója, dr. Bárány János sem mondhatott mást, minthogy a lázmérést már náluk sem erőltetik, de minden tanteremben és a mosdókban is van kézfertőtlenítő és folyékony szappan, ez a minimum.

– Nem sokan jelentkeztek oltásra, de ők a szülők beleegyező nyilatkozatának megléte mellett a helyi gyermekorvostól már megkapták a védőoltást. Azon vagyunk, hogy minél biztonságosabb maradjon az oktató-nevelő munka – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában