Kelet-retró

2021.09.24. 16:00

Dzsungelbe zuhant Indonéziában a nyíregyházi repülőgép

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Fotós: Shutterstock

1971. szeptember 24., péntek

Lángoló lánctalpas Kocsordon

Szeptember 22-én ritka tűzesethez riasztották a mátészalkai állami tűzoltóságot. Kocsord községben, Sándortanyán a helyi Új Élet Termelőszövetkezet tulajdonát képező DT-75-ös típusú lánctalpas traktor gyulladt meg.

A tűz különös körülmények között keletkezett. A termelőszövetkezet gabonatábláján szántás alatt tarlóégetést végeztek. Az ott szántó lánctalpas traktor vezetője figyelmen kívül hagyva a magasra csapó lángnyelveket, keresztülhaladt az égő tarlón. A lángok belekaptak az erőgép karosszériájába, vezetőfülkéjébe és elektromos berendezéseibe, amelyek a tűz martalékává váltak. A tűzoltók rövid idő alatt a helyszínre érkeztek, s perceken belül sikerült elfojtaniuk a lángokat, ennek ellenére az anyagi kár értéke meghaladja a 20 ezer forintot.

1991. szeptember 24., kedd

Dzsungelbe zuhant Indonéziában a nyíregyházi repülőgép

„A Lilienthal-emlékrepülés repülőgépe szombaton Kelet-Indonéziában, a Lombok szigetén kényszerleszállás után felrobbant” – MTI-hír szeptember 22-én. Ez a gép egy nyíregyházi AN-2-es volt. A telefonvonal végén Papp Zoltán, a repülőtér vezetője.

- Mindenekelőtt: pilótáink, szerelőnk és az utasok kisebb sérülésekkel átvészelték a kalandot!

- A felszállás után egy völgykatlanból szerettek volna kiemelkedni, de az épp akkor ott uralkodó légáramlás ezt nem engedte, visszanyomta őket. Nem volt más választásuk, csak a kényszerleszállás. Fának ütköztek, s a gép rögtön kigyulladt. Szegedi Béla pilóta, Ruzsiczky Pál másodpilóta egy karcolás nélkül megúszta, Kovács Zoltán azonban zúzódásokkal és kisebb égési sérülésekkel kórházba került. A gép a felismerhetetlenségig szétégett, ahogy a benne lévő sárkányrepülő (amelyről az expedíció a filmet készítette), a kamerák, a kész felvételtekercsek, s az úti okmányok is.

- Nagykövetünk mindent megtesz azért, hogy mihamarabb hazaérkezhessenek a kinnrekedt nyíregyháziak, ami tíz nap múlva várható. De ha úgy döntenek, folytatják útjukat, mi utánuk küldünk egy másik gépet.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sziria-felett-a-szabolcsi-repulo-5307014/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nyiregyhazi-repulogep-a-kenguruk-foldjen-5243699/

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában