Encsencs

2021.09.18. 09:49

Elhunyt volna, ha nincs a temetés – Michael Jackson-dal ritmusára élesztette újra a pap a sírásót Encsencsen

Felkavaró részleteket árult el a pap, akit a faluban hősként ünnepelnek.

Forrás: Bors

Michael Jackson-dal ritmusára alkalmazott szívmasszázzsal mentette meg az egyik sírásó, András életét a szertartást levezető görögkatolikus pap Encsencsen. Ahogy arról már beszámoltunk, a sírásó egy helyi 80 éves asszony temetésén lett rosszul. Bárány Pétert a faluban hősként ünneplik.

András alkalmi munkaként vállalta el, hogy segít a sírásóknak egy szintén falubéli, 80 éves asszony temetésén. Azt azonban senki sem gondolta, hogy az esemény kis híján újabb tragédiába fullad – írja a Ripost.

A Bors munkatársai megtalálták a helyi temetkezési vállalkozót aki elmondta: András korábban sírásóként dolgozott, ám manapság már csak alkalmanként vállalt kisegítői feladatokat búcsúztatókon. A sírhelyet már előre kiásták, így neki csak a sírba tételben, az elhantolásban és a koszorúk elhelyezésében kellett részt vennie a 11 órakor kezdődő szertartáson.

„Szokás, hogy a temetés befejezésekor körbeálljuk a sírt, és fejet hajtunk a halott előtt. Már éppen elvonultunk volna, hogy a gyászolókat magukra hagyjuk, amikor Bandi hirtelen rosszul lett, és elesett. A fejét beverte a járdaszegélybe. Mindannyian nagyon megijedtünk” – mesélte a vállalkozó, akinek fia azonnal tárcsázta a segélyhívó számot.

Alig érezték a pulzusát

„Az oldalára fordítottuk, de aztán hamar kiderült, hogy mi pont nem azon az oldalán állunk, hogy elvégezhessem a szívmasszázst. Kitapintottam viszont a pulzusát, ami már alig volt érezhető„ – részletezte a történteket. A 80 éves nénit gyászolók egyébként jól ismerték Andrást. Sándor, az eltemetett néni egyik rokona ugyancsak megijedt, amikor megtörtént a baj. „Egy flakonból vízzel locsoltam Bandi homlokát” – mesélte.

Nem volt helye tétlenségnek. Gyorsan levetettem a liturgikus ruhát, a felont és az epitracheliont, és elkezdtem a kompressziót. Részben katonai családból származom, ezért vannak elsősegélynyújtási ismereteim. Tudtam, hogy a megfelelő eredményhez Michael Jackson egyik híres dalának ritmusát kell a szívmasszázs során alkalmaznom

– mondta a Borsnak Bárány Péter piricsei parókus, aki úgy tartja, hogy a sikeres életmentés Isten segítségének köszönhető. A pap a beavatkozás során csak magában imádkozott.

A mentés során András szája habzani kezdett, fel-felhördült. A történtek a vállalkozót annyira megviselték, hogy ő is rosszul lett, így a helyszínre végül két mentőt kellett hívni.

„Még a kocsiban kaptam egy nyugtatót és egy vérnyomáscsökkentőt, amitől gyorsan javult az állapotom.”

Elhunyt volna, ha nincs a temetés

„Bandiról kiderült, hogy sajnos nagyon rossz állapotban vannak az erei, és vélhetően nem kerülheti el a szívműtétet. Még nem tudtunk vele beszélni, de az orvosaitól megtudtuk, hogy amikor ébredezni kezdett, nem tudta, hogy hol van és mi történt. Most mélyaltatásban tartják” – folytatta Sándor, majd is hozzátette:

Már a mentősök megjegyezték, hogy amennyiben elmarad a gyors beavatkozás, Bandit biztosan elveszítjük. Ebből következik, annak köszönheti az életét, hogy elvállalta a temetést.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-billie-jean-nek-koszonheti-hogy-elve-jott-ki-az-encsencsi-temetobol-video-5399114/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában