határ

2021.09.16. 07:02

Elindulhat a záhonyi határátkelő teljes rekonstrukciója

A záhonyi magyar–ukrán határátkelőnek a nagy forgalom miatt erősen amortizálódott az infrastruktúrája.

KM

Forrás: MTI

Négy év alatt, 2025. év végéig megújul a záhonyi határátkelő. A korszerűsítés célja, hogy gyorsabb legyen az áthaladás, és modernebb körülmények fogadják az átkelőket a magyar–ukrán határon.

Keresi a záhonyi határátkelő fejlesztésének műszaki tervezőjét az Országos Rend­őr-főkapitányság. Az erről szóló felhívás a napokban jelent meg a közbeszerzési értesítőben – írja a magyar­epitok.hu.

Hatezer négyzetméternyi épület

A kiírás szerint a magyar–ukrán határátkelő teljes rekonstrukcióra szorul, mert a megnövekedett forgalom miatt erősen amortizálódott az infrastruktúrája.

A cél nemcsak az, hogy növeljék a kapacitást – vagyis gyorsabban lehessen átjutni –, hanem hogy emelkedjen a színvonal, és javuljanak a szolgálatot teljesítő határrendészeti és pénzügyi dolgozók munkakörülményei is.

A projektet úgy kell előkészíteni, hogy tartalmazza a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását; az utasforgalmi és szolgálati terek fejlesztését, átépítését; a gyalogos és autós útvonalak rendezését; valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését (pl. energiaellátó rendszerek, térvilágítás, utastájékoztatás stb.).

A projektben 6000 négyzetméternyi új épületet adnának át. A kiírás három részből áll, a fejlesztését előkészítő tervezői feladatokból; a tervellen­őri feladatokból; valamint a műszaki ellenőri feladatokból. A határátkelőhely-fejlesztések befejezésének tervezett határideje 2025. december 31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában