Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.09.29. 16:21

Emléktábla az egykori Baktalórántházi Járásbíróság épületén

Az Országos Bírósági Hivatal az elmúlt években pályázat kiírásával is támogatja a bíróságok történetiségével és hagyományőrzésével kapcsolatos tevékenységét.

Az Országos Bírósági Hivatal által idén is meghirdetett „Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás” elnevezésű pályázat keretében a Nyíregyházi Törvényszék Baktalórántháza önkormányzatával együttműködve szeptember 29-én emléktáblát helyezett el az egykori Baktalórántházi Járásbíróság épületére.

Az eseményen a vendéglátó város polgármestere, Nagy Lajos, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, dr. Vadász Mihály, a megyében működő járásbíróságok elnökei, a társhatóságok képviselői, valamint a pályázat megvalósításában együttműködő szervezetek képviselői, vezetői vettek részt, számos más érdeklődő mellett.

Nagy Lajos polgármester köszöntőbeszédében háláját fejezte ki azért, hogy ez a pályázat lehetőséget adott arra: a város egy patinás épületére, elődeinkre emlékezhessünk és azt ily módon is megbecsüljük. Ezt követően dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy az Országos Bírósági Hivatal az elmúlt években e pályázat kiírásával is támogatja a bíróságok történetiségével és hagyományőrzésével kapcsolatos tevékenységét.

Ennek eredménye, hogy ezen ünnepi alkalommal, emléktábla állításával tiszteleghetünk elődeink munkássága előtt, megemlékezhetünk arról, hogy egykoron Baktalórántházán is a legmagasabb szintű igazságszolgáltatási szervezeti egység, bíróság működött.

Megemlítette, hogy az épületet 1927-ben kifejezetten állami feladat ellátására emelték, főszolgabírói hivatal és szolgálati lakás céljára épült. Miután az 1948-as fordulatot követően a járási tanács új helyre költözött, az épület funkcióját vesztette, azonban bírósági célokra kifejezetten alkalmas volt. A Baktalórántházi Járásbíróság 1952. január 1-jén kezdte meg működését, és 1970. június 30-án zárta be kapuit.

Fotók: Nyíregyházi Törvényszék

Nagy Lajos polgármester elmondta, hogy a bíróság megszűnését követően az épület óvodaként, majd a rendszerváltás után a Határon Túli Magyarok Regionális Oktatási Központjaként működött. A 21. század elejétől a szépen felújított épület a szociális ellátások igazgatási központjának ad otthont, gyermekvédelmi központként és gyermekházként, valamint népkonyhaként működik.

A bíróság történetét az érdeklődők részletesebben is megismerhették a pályázat keretében elkészített, fényképekkel színesített kiadványban, amit a helyszínen vehettek át – tudatta dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában