Hitélet

2021.09.04. 14:51

Eucharisztia – az élet forrása

Több ezren indulnak el egyházmegyénkből a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

KO

Dr. Törő András

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó:

Az örömet, az egységet, a békét fogja megélni mindenki, aki részese lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). A szeptember 5-én kezdődő és szeptember 12-ig tartó programsorozatra augusztus 29-én, vasárnap lezárult a jelentkezés. Dr. Törő Andrással, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának irodaigazgatójával a nemzetközi találkozó programjairól és az eucharisztia lényegéről beszélgetettünk.

Dr. Törő András
Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

– Az eucharisztia oltáriszentséget jelent. Az eucharisztiában jelen lévő Krisztussal való kötődésünk és hitünk megerősítése mindenkori feladatunk. Minden körülmények között kapcsolatban kell lennünk az Istennel, nem szabad eltávolodnunk tőle. Éljünk bármilyen teendők, kihívások vagy örömök közepette, mindig tudnunk kell, hogy van egy nagyobb Erő felettünk, aki gondunkat viseli, akiből táplálkozhatunk. Ehhez az együttműködéshez azonban egy személyes és élő kapcsolatot kell kialakítanunk az Istennel. A találkozón lehetőségünk lesz arra, hogy az Ő valóságos közelségéről tanúságot tegyünk – fogalmazta meg az atya, mit jelent számára a kongresszus. Majd felidézte, utoljára 1938-ban tartották Magyarországon a katolikus világtalálkozót.

– Minden kornak és társadalomnak vannak kihívásai. 1938-ban Trianont követően, a második világháború küszöbén rendezték meg a kongresszust Magyarországon, az emberek akkori kiélezett lelkiállapotában „szabadulást” hozott az üzenete. Nincs ez máshogy ma sem, mindössze más jellegű kihívásokkal és jelenségekkel nézünk szembe, legyen az egy vírus, különböző társadalmi és értékbeli változások vagy fegyvertelen, csendes, fejben és szívben zajló háborúk. Ezért van nagy szükség az eucharisztia erejére, hogy abból tudjunk erőt meríteni, jövőképet építeni. Ezért hirdeti ma is a NEK a békét, az örömet és reményt.

– A szervezés alatt mindvégig hangsúlyoztuk, hogy a találkozó mindenkinek szól, hitüket gyakorló katolikusoknak, az „útkeresőknek” és azoknak is, akik valamiért elfordultak vagy szembefordultak Istennel. Ők is rátalálhatnak hitükre – jegyezte meg a katolikus pap.

Mindenki talál programot

– A több helyszínen, nyolc napon át tartó programsorozat rendkívül sokszínű, így mindenki meg tudja találni a magának a megfelelőt, amelyen keresztül Isten-élménye lehet. A nagy nyilvános szentmisék elsősorban tanúságtételek a világ felé, miközben a résztvevők megerősödnek saját hovatartozásukban. Ezek természetesen látványos események, amelyek során egy rádöbbenés zajlik le az emberben, hogy mennyire élő és valóságos a kereszténység. A katekézisek, fakultációk, imádságok, plébániai szentmisék mindig arra adnak lehetőséget, hogy az emberben csendességében, magába fordulásában elinduljon egy növekedés a hit útján, egy személyes találkozás Krisztussal. Ezek az alkalmak olyanok, mint egy lelkigyakorlat, ahol legalább egy kis időre megállunk, és befelé tekinthetünk. A kísérőprogramok, mint a koncertek, a kiállítások, a családi nap színes forgataga, hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki számára legyen egy út (pl. a zene, a tánc stb.), amelyen keresztül kapcsolatot, hidat találhat az Istenhez. Fontos kiemelnem mint ifjúsági referensnek, hogy a 15–30 év közötti fiataloknak külön programot is kínálunk, a Forráspont Ifjúsági Estet. Lényeges esemény ez, ahol az ország és világ fiataljai közösen élhetik meg hitüket. A fiatalok kiemelt figyelmet kapnak, hiszen ők az egyház jövőjének bázisai. Nagy örömünkre, egyházmegyénk 10 iskolájából buszokkal jönnek majd a diákok a fővárosba – tette hozzá dr. Törő András.

A mindenkori pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust figyelemmel kíséri, általában egy delegátust szokott küldeni rá, nem jut el személyesen mindenhová. Az idei záró szentmise attól lesz különleges, hogy személyesen Ferenc pápa celebrálja.

Szívélyes és közvetlen

– Jómagam két alkalommal találkoztam a szentatyával. Először Rómában, a Szent Péter téren egy audiencián, ahol több száz emberrel fogott kezet. Az volt az érzésem – mint utólag kiderült többünknek is –, hogy abban a néhány pillanatban, amikor kezet nyújtott és ránk tekintett, olyan volt, mintha a szentatya „belénk látott” volna, valóságos érzés volt Péter utódjával találkozni. Egy másik alkalommal egy konferencián vettünk részt Rómában, ahol Ferenc pápa tartotta a záróbeszédet, az esemény protokollja szerint ezután a püspökökkel találkozott volna. A szentatya látta, hogy ott vagyunk többtucatnyian, papok Európa különböző országaiból, ránézett az órájára, és azt mondta: tulajdonképpen most van ideje találkozni a papokkal is. Ez a fajta szívélyessége, közvetlensége megmaradt mindannyiunkban, ahogyan ezzel a gesztussal is közel akart lépni hozzánk, és megerősíteni bennünket.

Néhány fontos esemény, helyszín

Szeptember 5., vasárnap: Ünnepélyes megnyitó és szentmise elsőáldozással, Budapest, Hősök tere, 15–18 óra között

Szeptember 6., hétfő, 9.30: João Tempesta bíboros, Rio de Janeiro érsekének katekézise, Hungexpo

Szeptember 7., kedd, 10.30: Louis Raphael Sako bíboros, iraki pátriárka, bagdadi érsek tanúságtétele, Hungexpo

Szeptember 8., szerda, 16.30: Bizánci rítusú isteni szent liturgia, Szent István-bazilika

Szeptember 10., péntek: Dominik Duka bíboros katekézise, Hungexpo

Szeptember 11., szombat, 17 óra: Szentmise és eucharisztikus, gyertyás körmenet Budapest, Kossuth tér

Szeptember 12., vasárnap, 11.30: Statio Orbis – ünnepi zárómise Ferenc pápával, Budapest, Hősök tere

A részletes program a NEK2020 internetes oldalon megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában