Nyíregyháza

2021.09.13. 14:36

Eucharisztikus emlékkeresztet emeltek Nyíregyházán, a Sóstói úton

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére az ország 21 pontján állítottak eucharisztikus keresztet az állami erdőgazdaságok.

Fotó: DODO FERENC

Hétfőn Nyíregyházán a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. a Sóstói úton avatta fel a kocsányos tölgyből készült, 4 méter magas keresztet, amelyen az idei, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondata áll: „Minden forrásom belőled fakad.”

Az eseményen részt vett Szentpáteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte: egy héten át Magyarországra figyelt a keresztény világ, majd felidézte, hogy múlt vasárnap a nemzetközi esemény zárómiséjét Ferenc pápa tartotta Budapesten. Az a pápa, akinek első önálló enciklikája 2015-ben az áldott természettel foglalkozik, írásának üzenete:

a Föld közös otthonunk, amelynek gondozása mindannyiunk felelőssége.

– Az erdők fennmaradása, hazánk környezeti szempontjából is kulcskérdés, a kormány ennek a felelősségnek a tudatában foglalkozik az erdőkkel. Igyekszik az erdőterületeket növelni, annak érdekében, hogy 2030-ra hazánk területének 27 százalékát erdők, fák borítsák. Az elmúlt 30 évben

200 ezer hektárnyi erdőt telepítettünk, valamint 2019-ben elindítottuk az országfásítási programot – emelte ki a helyettes államtitkár, aki örömét fejezte ki, hogy mintegy 30 százalékkal növekedett az erdők látogatottsága, ugyanis mint mondta: sokan leltek nyugalomra egy-egy erdei sétával a járvány alatt.

 

Dr. Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ vezérigazgatója arról beszélt, miért épp ezen a helyen állítanak keresztet. Elmondta, az erdőgazdálkodási társaság székhelye Nyíregyháza, a megyeszékhelynek ez az egyik emblematikus helyszíne, ahol sok ember megfordul. Az egyik legfontosabb zarándokút, a Mária út szintén áthalad s megyszékhelyen, szeretnének egy utat vezetni ehhez a hely, ahol a zarándokok megállhatnak, megpihenhetnek. A keresztet Szocska A. Ábel görögkatolikus püspök áldotta meg, aki megköszönte, hogy az erdészet így fejezi ki jelentőségét a katolikus világeseménynek. Az imák és a szentelési szertartás után elmondta: – Az eucharisztiában Jézus titokzatos módon van jelen, a bor és kenyér színe alatt. Az életünkben is különböző formában, de mindig jelen van a Jóisten, ahogyan a természetben, a teremtett világban. Ezt azok bizonyára érzik, akik a természetben, az erdőkben végzik a munkájukat, ahol rácsodálkozhatnak a természet törvényeire, szépségére – emelte ki a püspök atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában