Kelet-retró

2021.09.28. 16:00

Forradalmi újdonság Nyírbogdányból: lúdkopasztás kalapáccsal

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 50 éve ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. szeptember 28., kedd

Forradalmi újdonság Nyírbogdányból: lúdkopasztás kalapáccsal

A nyírbogdányi kőolaj-feldolgozó vállalatnál az elmúlt években rendkívüli módon fejlődött a különböző vazelinok, viaszok, kozmetikai alapanyagok gyártása. Ezzel egyidőben alakították ki a paraffinüzemet, amely a következő időkben a gyár egyik legfontosabb üzemrészévé válik. Műszaki fejlesztési terveiket maguk dolgozzák ki, és számos kutatóintézettel kooperálva bővítik új és hasznos termékeik számát.

Rendkívüli sikert aratott az egyik viaszféleségük, amely forradalmasítja a liba és a kacsa tisztítását. A szerbe, amely kis melegítés után folyékonnyá válik, bele kell mártani a leölt állatot, utána két gumikalapács-ütésre a tollazat egészében leválik a testről. Ezt követően már nincs szükség a tokolásra sem, a viasszal együtt minden toll és pihe lejön a libáról és a kacsáról.

A viaszkészítmény iránt nagy érdeklődést mutatott a Baromfiipari Országos Vállalat is, hiszen nagyüzemi módon különösen hasznos, gyorsítja az állatok feldolgozását. A gyár néhány asszonynak is rendelkezésre bocsátott ebből a készítményből, hogy házilag próbálják ki. Kiderült: otthon is alkalmazható, és az egész tisztítási időt 3-4 percre rövidíti le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában