Kelet-retró

2021.09.10. 16:00

Gyorsjáratú lift a nyíregyházi víztorony-kilátóba

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

1961. szeptember 10., vasárnap

Gyorsjáratú lift a nyíregyházi víztorony-kilátóba

Külföldön a nagy épületeket általában több feladat betöltésére teszik alkalmassá. Számtalan példa van rá, hogy a víztornyot kilátóval házasítják. Nyíregyházára most terveztek egy 44 méteres víztornyot, s felesleges hangsúlyozni, ez lesz városunk legmagasabb pontja. A torony ezért szerkezeténél, műszaki megoldásánál fogva szinte önmagát kínálja, hogy tetején kilátó, alsó részében eszpresszó legyen.

Az egészségügyi, üzemvédelmi korlátozások minimális költséggel áthidalhatók. Egyesek tiltakoznak ellene, pedig e síkvidéki nyíri városban élményszámba menne, ha egy gyorsjáratú liften feljutva gyönyörködhetnének az emberek. A műszaki tervezők szerint a javaslat kis költséggel megoldható, s még az is gyorsan megtérülne a látogatási díjból.

1981. szeptember 10., csütörtök

Két vonat ütközött Császárszálláson

Személyi sérüléssel nem járó, szerencsés kimenetelű vasúti baleset történt szerdán hajnalban Császárszálláson. Egy Nyíregyháza felé haladó tehervonat nekiütközött a szomszédos vágányon álló szerelvény utolsó kocsijának, amely belenyúlt a biztonsági sávba. A mozdonyvezető, amikor észlelte az akadályt, azonnal fékezett, azonban az összeütközést nem tudta elkerülni. Az ütközésnél a tehervonat maga előtt tolta az üres kocsit, a mozdony és a szerelvény első hat kocsija kisiklott.

A kisiklott mozdony és a konténereket szállító teherkocsik elzárták a vasúti pályát, így rövid időre megbénult a Debrecen és Nyíregyháza felé tartó forgalom. A hajnali gyorsvonatok kerülő után, Miskolcon át, illetve a Puskin és Szabolcs expressz Nyírbátoron keresztül közlekedett Debrecenbe. A helyi személyszállító vonatok utasai átszállással közlekedhettek.

Az akadályok elhárítása azonnal megkezdődött. Szolnokról megérkezett a vasúti daru, amely a kisiklott mozdonyt és a kocsikat emelte fel, míg a pályafenntartási dolgozók a megrongálódott síneket állították helyre. A gyors helyreállítás nyomán a forgalom a délutáni órákban helyreállt. A baleset okainak kivizsgálására, a felelősség megállapítására a szakértők a rendőrség bevonásával vizsgálatot folytatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában